Mobiltelefon.Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Hot mot asylboende i Varberg

1:56 min

Flera hot har riktats mot det som ska bli ett asylboende på Eja Märtas vandrarhem i Varberg.

Till helgen blir Eja Märtas vandrarhem ett asylboende dit ett hundratal nyanlända ska få bo. Men nu har flera hot riktats mot boendet, bland annat via telefon.

Jan Petterson är tillförordnad chef för migrationsverket i Falkenberg och säger att hoten inte kommer påverka beslutet att använda vandrarhemmet som ett flyktingboende.

– Det kan påverka vårat och polisens sätt att arbete med säkerheten kring boendet. Hot kan däremot inte stoppa det faktum att vi behöver öppna boende för de asylsökande som kommer. Vi kommer bemöta hotet med ökad beredskap och polisen utgår jag ifrån att de också kommer göra någonting, säger Jan Petterson. 

Hoten har riktats mot boendet och mot personer som ska driva det. Det berättar företrädare för bolaget Gåbo utsikten AB som inte vill kommentera detta förrän polisens förundersökning är klar. Ansvariga för bolaget som ska driva asylboendet i Varberg säger att man som en följd av hoten nu ökat beredskapen kring boendet. P4 Halland har varit i kontakt med andra asylboenden i länet där samtliga säger att inga hot har riktats mot dem.

– Migrationsverket ser nu över hur vi ska möta de hot som förekommer. Dels kommer vi ha ett utökat samarbete med polisen, ett ökat beredskap kring våra asylboenden som redan finns kan bli aktuellt. Vi ska göra vad vi kan för att öka säkerheten för de asylsökande, säger Jan Pettersson, tillförordnad chef migrationsverket i Falkenberg.  

Vad kan migrationsverket göra mer för att öka säkerheten?

– Vi ska se till att de asylsökande kan få brandskyddsövningar, utrymningsövningar. Det är på gång och det ska vi se till att göra på alla boenden i Halland, säger Jan Pettersson, tillförordnad chef migrationsverket i Falkenberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista