Mats Palmgren, polischef för område Halland. Foto: Sveriges Radio
Mats Palmgren, polischef för område Halland. Foto: Sveriges Radio

Samverkan - ledord för trygghet för asylsökande

"Det är inte bara en angelägenhet för polisen"
1:45 min

För Hallandspolisen är säkerheten kring boenden för asylsökande en stor utmaning och samverkan mellan myndigheter krävs.


– Det är ansträngt ganska ansträngt läge nu. Och det är inte bara en angelägenhet för polisen utan också för många fler myndigheter också, säger Mats Palmgren, områdeschef för polisområde Halland.

Bakgrunden till diskussionen är bland annat en brand i ett boende som skulle fungera som tillfälligt boende för asylsökande i Vallda i Kungsbacka. Det har även skett ett hot mot ett blivande asylboende i Varberg och ett flertal händelser på andra ställen i landet.

Hur lägger ni upp ert arbete med förebyggande jobb?

– Generellt sätt ska vi förebygga i första hand, lyckas vi inte med det ska vi stoppa det som sker, lyckas vi inte med det ska vi utreda det på ett rimligt sätt.

Kan asylsökande och fastighetsägare känna sig trygga?

– Det är vanskligt att säga, men jag måste säga att samarbetet med bland annat Kungsbacka kommun har fungerat väldigt bra.

Finns det en gräns där ert ansvar inte räcker längre. Där ni inte hinner med?

– Vi är inte där i alla fall, säger Mats Palmgren som hoppas att ett möte på måndag med olika myndigheter och kommunföreträdare ska ta samverkansarbetet till en ytterligare nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".