Förstoringsglas framför FRA logotyp
1 av 2
Försvarets Radioanstalts logotyp. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Jan Ertsborn (FP), är fd riksdagsledamot från Falkenberg och är ledamot i SIUN. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 2
Jan Ertsborn (FP), är fd riksdagsledamot från Falkenberg och är ledamot i Siun. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Han är falkenbergaren som granskar FRA

2:13 min

Falkenbergaren Jan Ertsborn (FP) ser till att Försvarets radioanstalt, FRA, inte spanar på fel personer.

Sedan FRA-lagen, även kallad signalspaningslagen, trädde i kraft 2009 är den före detta folkpartistiske riksdagsmannen ledamot i Siun - en övervakningsnämnd som granskar att den svenska försvarsunderrättelseverksamheten följer lagen.

I sitt arbete får Jan Ertsborn reda på uppgifter som är hemliga och därför är säkerhetsbestämmelserna kring arbetet rigorösa.

– Eftersom hela den här verksamheten är så kvalificerat hemlig, så sker våra sammanträden i speciella rum som är avskärmade för att ingen ska kunna avlyssna dom. Dessutom får man inte medföra sina mobiltelefoner in i dom här rummen, utan dom måste man lägga utanför, säger Jan Ertsborn (FP).

Sedan 2009 får FRA lyssna av all data- och teletrafik i kablarna som går till och från Sverige. En specialdomstol ger klartecken för FRA att signalspana medan övervakningsnämnden Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, Siun, ser till att FRA följer lagen och till exempel inte spanar på personer i Sverige.

– Den här nämnden är skapad för att allmänheten ska ha insyn i vad som händer och sker. Så vi fem före detta riksdagsledamöter som ingår i nämnden är väl lite av allmänhetens ögon och öron och ska se till att lagstiftningen följs, säger Jan.

När FRA fått okej för signalspaning, så är det Siun som ska vrida på avlyssningskranen till kabelnätet. Det är också Siun som stänger av kranen om man misstänker att FRA bryter mot svensk lag.

Men större delen av arbetet fokuserar på spaningen utanför Sverige.

– Vi följer ju dom världspolitiska händelserna och vi följer framför allt de platser där vi har svenska trupper, som i Afghanistan och numera nere i Mali, säger Jan Ertsborn. Och sedan följer vi den militära uppbyggnaden som pågår på olika håll i världen.

Om jag nämner Ryssland vad säger du då?

– Utan att tumma för mycket på sekretessen kan jag ju inte förneka att Ryssland ingår i de makter man är intresserad av.

Varför?

– Därför att vi ligger så nära Ryssland. Östersjön är ju ett hett område, säger Jan Ertsborn (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista