Martin Kahnberg kan varken gå på bio eller ut på krogen på grund av parfymdoft. Foto: Privat och Flickr/Sigfrid Lundberg (bit.ly/1PPmRcc)/CC BY-SA 2.0
Martin Kahnberg kan varken gå på bio eller ut på krogen på grund av parfymdoft. Foto: Privat och Flickr/Sigfrid Lundberg (bit.ly/1PPmRcc)/CC BY-SA 2.0

Parfymdoft begränsar Martins vardag

5:07 min

Martin Kahnberg kan varken gå på dans eller bio på grund av sin doftöverkänslighet. Nu startar Parfymfria veckan för att få oss att lämna doften hemma.

Det är Astma- och Allergiförbundet som vill visa på behovet av att ta hänsyn, eftersom parfym begränsar livet för den som är drabbad av doftöverkänslighet.

– Om pappa hade rakat sig på bottenvåningen då började jag nysa i mitt rum på övervåningen, det var när jag var 7-8 år, berättar Martin Kahnberg från Falkenberg.

Han får ett tryck över bröstet och blir så trött att han inte orkar stå på benen.

– Jag är aldrig ute på varken krogen eller dansställen för jag vet att det är mycket dofter. Jag går inte på bio heller trots att jag vill.

Det dröjde länge innan Martin insåg att fler hade problem. Men SHR, Sensorisk hyperreaktivitet, är ganska vanligt. Enligt en forskargrupp på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan upp mot en halv miljon svenskar vara drabbade, och den största delen är kvinnor. Därför uppmanar nu Astma- och Allergiförbundet till en Parfymfri vecka.

P4 Halland Facebook-sida har initiativet diskuterats.

Jättebra initiativ, hoppas det får spridning! Jag jobbar i vården och ofta kommer patienter hemifrån, på bokade besök, ljuvligt doftande, man tänker inte på att på ett sjukhus finns patienter som kan bli riktigt sjuka av denna väldoft. Ska man till en vårdinrättning- inga parfymer! 

Ska vi snart få förbud att andas? Parfym är gott.

Störs du av parfymdoft? Kommentera artikeln.

För Martin finns inga behandlingar. Han har testat mediciner i 20 år, men ingenting har hjälpt.

Han hoppas att fler kan tänka på vad de sprutar på sig på morgonen.

– Tänk på hur mycket du egentligen måste ha för att det ska kännas som att du trivs. För oftast räcker det med litegrann, säger Martin Kahnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista