Regeringen och Allianspartierna har nått en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Regeringen och Allianspartierna har nått en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hallandskommuner positiva till uppgörelsen

1:41 min

Fem av sex av de högsta politikerna i kommunerna i Halland är positiva till den blocköverskridande överenskommelsen för att klara flyktingkrisen.

Ann-Charlotte Stenkil, (M) är kommunalråd i Varberg och är en av de som tycker att det var bra att det blev en överenskommelse. I uppgörelsen finns 20 punkter och en av dessa är att alla kommuner ska dela på ansvaret för att ta emot nyanlända.

– Det kan säkert ställa till bekymmer för många, men samtidigt är det många som har alldeles för många idag så det får man väl ta som en del av uppgörelsen, säger Ann-Charlotte Stenkil. 

P4 Halland har pratat med alla styrande kommunal- och kommunråd i Hallands kommuner och nästan alla var positiva till överenskommelsen.

– Det var nödvändigt, säger Laholms starka kvinna Elisabet Babic (M).

Flera tyckte att det var bra att det blev en så pass bred överenskommelse och Ronny Löfquist, (s), kommunråd i Hylte har tidigare påtalat att vissa mindre kommuner får bära för mycket är nöjd med det nya kravet.

– Det är bra med jämnare fördelning av kommunerna, andra kommuner i Halland har ju inte tagit sitt ansvar, säger Ronny Löfquist (s). 

Alla var positiva utom moderaten Hans Forsberg som är kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka och som inte tycker om kravet på ta emot nyanlända. Som det ser ut idag räknas det fram utifrån befolkning. 

– Det krävs ju att man gör utifrån en bättre modell. Man får utgå från kommunernas förutsättningarna med boenden, säger Hans Forsberg, (m). 

Överlag tycker han inte att överenskommelsen var tillräcklig.

– Min reflektion är om den är så pass tydlig så att vi kan hantera situationen i sig, säger Hans Forsberg. 

I uppgörelsen på riksnivå är det både krav och belöningar till de enskilda kommunerna. Det blir som sagt krav på att ta emot nyanlända och svenskundervisning och samhällsorientering ska erbjudas redan under asyltiden, men det blir också extra pengar från regeringen till kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista