Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslut om vindkraft i Falkenberg

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 05.00
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kommer det att bli en vindkraftspark till havs utanför Falkenberg? I dag kommer domen.

Planerna på vindkraftverk i havet utanför Falkenberg är mer än tio år gamla.

Efter diverse turer och kompletterande förslag var frågan om tillstånd eller ej uppe för prövning i mark- och miljödomstolen förra våren.

I juni 2014 sa domstolen nej till parken, som då vuxit till 50 vindkraftverk och också blivit högre jämfört med ursprungsverken. Domstolen var tveksam om det skulle gå att få lönsamhet i projektet, att tumlarna, som har sina uppfödningsplatser i området, störs och att torskens lekområden kunde påverkas negativt.

Favonius, företaget som vill bygga, överklagade en månad senare till mark- och miljööverdomstolen, som alltså kommer med sin dom klockan 11.00 i dag och då får vi veta om det blir ett ja eller nej.

Vad som hänt sedan nejet i fjor är att HaV, Havs- och Vattenmyndigheten, ändrat ståndpunkt och inte längre bedömer hoten mot tumlarna som tillräckligt allvarliga för ett nej.

Vad som kan verka förvirrande i den här processen är att politikerna i Falkenberg i februari förra året beslöt undanröja en tio år gammal detaljplan, som annars skulle begränsa antalet verk och höjden på dem.

Föreningen Rädda Hallandskusten, som är emot vindkraftverken, ville överklaga kommunens beslut men hade inte rätten att göra det enligt länsstyrelsen. Då överklagade föreningen länsstyrelsens beslut och fick för några veckor sedan rätt att överklaga.

Den processen pågår oberoende av domslutet som kommer i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".