Polisbrev läggs på låda. Foto: Lyssnarbild.
1 av 2
Foto: Lyssnarbild.
Jenny Svenningsson, polis i halmstad. Foto: privat
2 av 2
Jenny Svenningsson, polis i Halmstad. Foto: privat

Poliserna protesterar – brevbombar makthavare

"Vi är en ilsken organisation nu"
1:05 min

Tusentals brev som protesterar mot polisernas arbetssituation skickas just nu till partiledare, ministrar och rikspolischefen Dan Eliasson.

– Alla skriver om sina tankar och känslor kring våra löner och avtal, ja vår arbetssituation som polis helt enkelt, säger Jenny Svenningsson, polis i Halmstad och en av dem som skickar brev.

Under de senaste åren har många poliser varit missnöjda med bland annat underbemanning och låg lönesättning. Det senaste årets omorganisationen inom polisen var lite droppen som fick bägaren att rinna över, vilket har fått flera att gå samman i en protest.

Därför skriver poliser personliga brev om hur dom upplever arbetssituationen och sina krav på förbättringar. Sedan skickas breven till sammanlagt tolv mottagare, däribland rikspolischef Dan Eliasson, inrikesminister Anders Ygeman (S), samt till samtliga partiledare.

– Vi hoppas ju att vi ska väcka en debatt, inte bara en tanke utan handling från våra politiker och inte minst Dan Eliasson, säger Jenny Svenningsson.

– Vi har fasen fått nog nu. Det behövs en förändring i vår organisation för att poliser över huvud taget ska stanna kvar, säger hon.

Tror du att dom kommer lyssna nu?

– Jag vet inte, men jag bara hoppas och tror att de faktiskt inte kan blunda längre. Vi är en ilsken organisation, vi måste få till stånd en förändring, säger Jenny Svenningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".