Olle Åström efterlyser den kontinuitet som fanns under guldåren hos Drott och HBK - men fortfarande är kvar inom bordtennisen i länet. Foto: Göra Frost/Sveriges Radio
Olle Åström efterlyser den kontinuitet som fanns under guldåren hos Drott och HBK - men fortfarande är kvar inom bordtennisen i länet. Foto: Göra Frost/Sveriges Radio
HBK och Drotts utförskana

Kontinuiteten bland spelare och ledare från guldåren borta

"Pengarna styr på ett helt annat sätt idag"
5:02 min

För inte så värst många år sen hade Halland flera, stabila elitlag - som ofta slogs om guld i sina serier. För HBK och Drott är den tiden långt borta.

Warbergs innebandy, Drott och Halmstad bollklubb, bordtennisen i både Falkenberg och Halmstad. Och på lite senare år också volleybollen i Hylte, senare Hylte/Halmstad, och Falkenberg. De här lagen har under många år präglats av stor kontinuitet bland spelare och ledare.

Idag är det bara volleybollen och bordtennisen i länet som har kvar sina guldkvaliteter. Allra mest har det flagnat för HBK och Drott.

– I fotbollen är det tydligt att pengarna är en helt annan maktpengar än för tio, femton år sen. Men det gör att lagen har mycket svårt att hålla kvar framgångsspelare. Det säger Olle Åström, som under många år arbetat med att utveckla de halländska elitlagen.

En annan sida är att de forna topplagen inte längre mer eller mindre gratis kan få spelare från Falkenbergs FF och Aranäs. De forna farmarlagen ligger idag över halmstadlagen i sina tabeller.

– Det är alltid en börda att ha vunnit guld när man åker ner i seriesystemet.

Vad ska då Drott och HBK göra nu?

– Det jag saknar idag  är att de stora namnen från 80, 90-talen saknas till exempel i Drott. Samtidigt krävs en bra ungdomsverksamhet som kan ta fram nya spelare, när det nu blir svårare att rekrytera etablerade namn.

– Kontinuitet i ledarskapet är nu det viktigaste. Man måste sälja in någonting som är positivt framöver, och ska man prata tydlighet i ledarskapet är det i motgång det behöver vara som a tydligast!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".