Foto: TT.
Foto: TT.

Framtida asylboenden hålls hemliga

1:19 min

De flesta kommuner i Halland kommer att sekretessbelägga uppgifter om framtida asylboenden av säkerhetsskäl.

– Vi vill säkra ett gott mottagande för de stora flyktingströmmarna vi ser just nu, säger Ola Götesson, flyktingansvarig i Falkenbergs kommun. Han fortsätter:

– Men det är svårt att hindra sådana här uppgifter att spridas. Vad vi gör är att vi inte överinformerar utan gör mottagandet så säkert som möjligt.

I Halmstad har kommunen inga egna boenden, utan här är det Migrationsverkets bedömning som gäller och det är sekretess.

Hylte är den kommun i Halland som i förhållande till sin storlek tar emot flest både asylsökande och flyktingar, tillsammans 800. Och här sekretessbeläggs inga boenden, eftersom asylsökande och flyktingar bor spridda över hela kommunen.

– Vi har ju inga anläggningsboende i Hylte utan här bor alla, både asylsökande och flyktingar i lägenheter överallt i kommunen. Och det går inte att sekretessbelägga, säger kommunchefen Per Borg.

– Dessutom tycker vi att det är ett bättre boende i lägenheter med egna kök än i korridorboende som i de andra kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista