Tobias Persson odlar chili och abborrar i ett slutet system.
Tobias Persson odlar chili och abborrar i ett slutet system.

Odlar abborrar och chili i samma vatten

Sparar 90 procent av vattnet
12 min

Genom att odla både fisk och växter i samma slutna system försöker Tobias Persson angripa problemet med övergödning och vattenbrist.I ett garage i Halmstad har Tobias Persson fyra baljor eller bassänger. I tre av dem odlar han chili och andra växter som står i en bädd av grus. I den fjärde simmar abborrar som Tobias matar med eget specialfoder som han har lärt dem att äta i stället för deras naturliga föda.

Vatten som förorenats av ammoniak från fiskarnas avföring pumpas vidare till nästa bassäng där bakterier i grusbäddarna omvandlar ammoniaken till nitrit och nitrat, som är den form av kväve som växterna kan ta upp som näring.

När växterna tagit upp näringen är vattnet fritt från nitrit, som annars är giftigt för abborrarna, och pumpas tillbaka till fiskarnas bassäng.

Tekniken kallas akvaponi, en kombination av begreppen hydroponi och akvakultur.

– Det ser väldigt lovande ut hur fiskarna mår och växterna växer, säger Tobias som snart hoppas kunna skörda sina första chilifrukter.

I Sverige är tekniken ovanlig men den finns i t ex Kalifornien och Hawaii där det är vattenbrist. Man kan spara 90 procent av det vatten som annars går åt vid traditionell odling. Dessutom stannar näringen i kretsloppet och läcker inte ut i omgivningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".