Foto: AP Photo / Chitose Suzuki / TT.
Foto: AP Photo / Chitose Suzuki / TT.

"Kan du inte ta av dig tröjan" - unga utsatta på nätet

2:08 min

Det är inte ovanligt att unga delar lättklädda bilder på sig själva på nätet, men många tänker samtidigt på hur de ska skydda sig när de gör det, men det finns en hel del där ute som inte är att lita på.

En av de som märkt det är Lisa Linder som är 16 år.

– Det förekommer ofta tycker jag. Framför allt på Snapchat, där skickar man ju bara bilder. Då är det "kan du inte ta av dig tröjan, eller kan du inte skicka nåt annat...." typ, säger Lisa Linder.

Det är främlingar som hör av sig till Lisa Linder och hennes kompis Frida Kiltorp Karlsson på appen Snapchat och vill att de skickar bilder.

Hur känns det?
– Obehagligt, varför ska jag göra det? Det känns som att de vill ha bekräftelse för att de kan säga vad någon annan kan göra, säger Lisa
– Det är jätteläskigt tycker jag. Det är creepy, man vet inte vad de ska ha bilden till, säger Frida. 

Men det är inget tjejerna skulle gå med på.

– Jag blockar dem, säger Frida Kiltorp Karlsson.

För några år sen kom groominglagen som går ut på att man ska kunna döma vuxna som tar kontakt med unga som räknas som barn för att ha sex med dem och enligt lite äldre siffror från Brottsförebyggande rådet är det "relativt många som går i högstadiet som har råkat ut för att någon äldre tar nån slags sexuell kontakt".

Ett annat problem kan vara bilder som man har tagit frivilligt och när dessa sprids mot ens vilja. Caroline Engvall har skrivit flera böcker om ungas utsatthet, bland annat en med namn Virtuell våldtäkt.

– Det ger ju snabba kicks att få de här like:sen på nätet. De barn som testar och skickar bilder och filmer, de ska vi inte oroa oss för, men det är när bilderna sprids utom kontroll som det kan få stora sociala konsekvenser och som de inte pratar om, säger Caroline Engvall.

Det är viktigt att prata med barnen om vad som händer på nätet.

– Det här är något som vi vuxna måste vara medvetna om och också prata tidigt om.

Lisa Linder, 16, är medveten om det här och om hon skickar bilder så blir det på just Snapchat, då vet hon om ifall bilderna sparas.
–Jag har ju pojkvän och jag har ju skickat någon bild, det är för att jag litar på honom.

Känns det säkert?
– Både ja och nej. Just nu känns det säkert och så får man hoppas att han är en ärlig person sen, annars får man väl skylla sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista