Tjej sitter i soffa. Foto: chiarashine/flickr/CC BY-NC 2.0
Tjej sitter i soffa. Foto: chiarashine/flickr/CC BY-NC 2.0

Polis: Barns nakenbilder används som utpressning

"Övergår väldigt omgående till hot"
2:20 min

Nakenbilder i telefonen som snabbt sprids på nätet och används i utpressningssyfte. Det är en verklighet för många barn och ungdomar, säger Jörgen Lindeberg som är krim-inspektör.

– Förut skedde det här ofta på sajter där man riktar sig mot barn och ungdomar. Nu är det helt andra appar på telefoner. Och det går oerhört fort och man övergår väldigt omgående till hot.

– Det finns sajter på nätet där man byter bilder med varandra och sen får Kik- eller Skype-identiteten och sen vänder man sig direkt till det här brottsoffret. Så har man väl hamnat i det här är det är risken väldigt stor att man utnyttjas av nya gärningsmän hela tiden.

Finns det en märklig marknad där bilder och filmer lever ett liv?

– Ja absolut, det finns det. Barn och ungdomar i dag lever sina liv delvis på nätet. Det är en integrerad del av deras liv. Man delar filmer och bilder och när de här kommer i felaktiga händer används de i utpressningssyfte.

– Det man hotar med är ofta att skandalisera, lägga ut de här bilderna på Facebook eller liknande. Barn och ungdomar som utsätts för det här är beredda att göra vad som helst för att de inte ska komma ut.

Om jag nu är förälder, hur ska jag prata med mina ungdomar?

– Det är det som är så svårt. Det enda man kan säga till barn och ungdomar är om du inte kan visa den här bilden för din mamma och pappa så lägg inte ut den på nätet. All kommunikation med streamad bild och ljud kan spelas in av motparten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".