Halmstads tingsrätt. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Halmstads tingsrätt. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio

Misstänktes ha tänt eld på fru – avled innan rättegång

0:56 min

Den man i 90-årsåldern som åtalats för att ha försökt mörda sin fru genom att tända eld på henne har avlidit, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Det innebär att rättegången, som inleddes i juli, nu ställs in, enligt SVT Nyheter Halland.

Det var i maj i år som kvinnan ska ha vaknat av att mannen sprutade lacknafta på henne och tände eld på en kudde.

Kvinnan lyckades larma SOS och överlevde, men fick svåra brännskador.

Rättegången, som inleddes i juli, fick avbrytas eftersom mannen inte var tillräckligt frisk för att delta i förhandlingarna. Då förklarade mannens överläkare att den åtalade i princip var döende, delvis dement och inte klarade en rättegång.

Planen var att man skulle göra ett nytt försök med rättegång i slutet av november. Men det skulle mannens advokat, Anders Roy, i så fall ha försökt att avstyra.

– Min ambition hade varit i så fall att se om jag kunde skaffa ett läkarintyg. Är det så att den första läkaren, och det finns ingen som helst anledning att betvivla hans uppgifter, att det skulle ha äventyrat min klients hälsa att genomföra en rättegång, så hade jag efterhört med någon läkare om den uppfattningen kvarstod, säger Anders Roy.

I så fall skulle advokaten bett tingsrätten bedöma att det fanns hinder för en rättslig prövning.

Vad tycker du om att en ny rättegång planerades, trots att mannen var så sjuk?

– Jag kände mig tveksam till det, det kan jag erkänna. Det får naturligtvis vägas mot att han ska prövas, men frågan är om man ska prövas rättsligt till vilket pris som helst. Det tycker ju inte jag, säger Anders Roy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista