Disa Zetterström och Noel Stenslund tycker att Falkenberg behöver en gayklubb. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
Disa Zetterström och Noel Stenslund tycker att Falkenberg behöver en gayklubb. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.

Motstånd mot gayklubb engagerar falkenbergare

1:21 min

Ägaren berättar om hot och avbokningar inför gayklubbens premiär. Nyheten väcker uppmärksamhet och debatt på sociala medier.

I helgen slog Hallands enda gayklubb upp portarna. Men inför premiären riktades hot mot klubben och mot en av ägarna. Dessutom gick restaurangen från nästan fullbokad till tom.

– Man skulle komma hit och stöka för att förstöra klubben, och spöa upp mig, säger ägaren, Christoffer Gustafsson.

Nyheten har väckt uppmärksamhet bland falkenbergare. Många stöttar restaurangen och reagerar kraftigt på det som tolkas som homofobi.

Älskar er idé och de initiativet ni tog! Bry inte er om vad folk säger eller tycker! Ni har satt färg på denna lilla stad och det är jag evigt tacksam för! Fortsätt med erat fördomslösa tänk så blir världen en bättre plats!


Noel Stenslund
från Falkenberg säger att han tycker att det är fel vad som har hänt, men att han inte är förvånad.
– Ordet bög, eller gay, används som skällsord här, säger han.

Disa Zetterström var en av de som gick till klubben. Hon säger att det behövs gayklubbar även i småstäder.
– Det är en trygghetszon där man inte blir dömd.

Där är syskonen
Christoffer Gustafsson och Theresia Andersson som bestämde sig för att arrangera Falkenbergs första gayklubb på sin restaurang, men de fick de plötsligt telefonsamtal efter telefonsamtal.

Efter två dagar hade 12-13 sällskap avbokat sina bord för den helgen, berättar ägaren Christoffer Gustafsson för P4 Halland.

Men får vem som helst gå på gayklubb? undrar en del falkenbergare. En del misstänker att de som avbokat kanske egentligen bara inte kände sig välkomna.

Kan de inte bara vara ett missförstånd från dom som avbokat? Dom hör att de e bokat till en klubb och tror då hela stället är bokat.

Om jag köper konsertbiljetter för att gå och se Magnus Uggla och sen så kommer Håkan Hellström upp på scenen. Är det så jävla konstigt att jag hade lämnat stället?

Har du själv avbokat eller känner nån som stannade hemma just den här kvällen? Kontakta gärna P4 Halland på nyheter.halland@sverigesradio.se eller kommentera artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista