Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ska man välja eko, närodlat eller bara nyttigt?

Publicerat onsdag 11 november 2015 kl 11.12
Så säger Naturskyddsföreningen om ekologisk mat
(8:52 min)

Biologen Annika Svensson uttrycker stark kritik i P4 Halland mot det som hon kallar för ekologisk propaganda. En del applåderar henne, andra håller verkligen inte med.

– Det finns ingen motsats mellan det här att välja svenskt och att välja eko, utan det viktigaste är att vi har ett jordbruk i Sverige, säger Emelie Hansson, agronom på Naturskyddsföreningen till P4 Halland i dag.

Men alla verkar inte hålla med om det.  

I samband med en granskning av skolornas andel ekologisk mat uttryckte hallänningen och biologen Annika Svensson skarp kritik mot det som hon upplever är en propaganda för ekologisk mat.

Efter intervjun har P4 Halland fått mejl och kommentarer på sociala medier från flera personer som reagerar kraftfullt på den hårda kritiken. Annika Svensson säger bland annat att den låga avkastningen på det ekologiska jordbuken skulle på sikt kunna leda till svält.

Intervjun får flera att reagera starkt. Petter Holm skriver:

Lars Schale skriver på Facebook:

Lisa Rimestad skriver på P4 Hallands webbsida:

P4 Halland ringde upp SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och försökte få svar på vad universitetet hade att säga om konventionellt kontra ekologiskt lantbruk. Genom informatören blev vi kopplade till Lars Bergström, professor bland annat i vattenvård.

Han gav Annika Svensson rätt på praktiskt taget alla punkter, bland annat gällande gifterna i det konventionella jordbruket.

– Det blir så låga halter att de har i princip noll betydelse när du äter maten.

Även Lars Bergström har dock fått kritik, bland annat på SVT Opinion,  för att gå till attack mot eko, bland efter en debattartikel i Svenska Dagbladet 2014 - "Ekologisk odling – vägen till svält". Enligt informationen vi får på SLU finns det olika hållningar, bara på universitetet.

Men vad ska vi stoppa i oss för nånting?

Livsmedelsverket skriver:

Samtidigt kommer det flera som håller med Annika Svensson. Helen Johansson skriver på Facebook.

Bo och Marita Andersson skriver i ett mejl:

Signaturen Hö33 skriver på vår webbsida:

Vem litar du på? Kommentera gärna artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".