Cyklisten Hampus Anderberg, Foto: Peter Bengtsson/SR Halland
Cyklisten Hampus Anderberg, Foto: Peter Bengtsson/SR Halland

Laget går före jaget som cyklist

"Jag blir långt ifrån rik"
5:54 min

Hampus Anderberg från Halmstad har skrivit proffskontrakt med det danska proffsstallet Team Coloquick.

19-åringen har skrivit ett 1-års kontrakt i Danmark. Den stora fördelen med att tillhöra ett etablerat team är att få komma ut och köra proffstävlingar.

- Som individuell åkare hade jag aldrig fått köra de lopp som jag nu kommer att få åka, det är en helt annan nivå och för det krävs ett lag, säger Hampus Anderberg.

Kontraktet ger inget fett lönekuvert men stallet står för cykel, mat, resor och utrustning.

- Jag jagar fortsatt sponsorer individuellt, förklarar han.

Och livet som cyklist är mindre glamoröst än vad man kan tro. Ofta handlar det om att göra det bästa för laget.

- Ibland får man sina chanser men ofta handlar det om att hjälpa andra, till exempel om det är en bana som inte passar en själv. Sju man hjälper lagets etta till ett bra resultat. Man får ta det som det är, vissa dagar kanske man får hämta vattenflaskorna till den som skall köras tufft för att vinna...

Som junior körde han VM och världscup. I seniorsammanhang har han varit 8:a på Tempo-SM och blev då bäst av de som var 23 år och yngre. Pontus finns nu i proffslivets lägsta kategori av tre möjliga men hoppas att klättra uppåt.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".