Stena Line om gränskontrollerna: Ta med passet

1:33 min

Stena Line, som trafikerar färjelinjen Varberg-Grenå, uppmanar nu alla resenärer att ta med nationellt id-kort eller pass, detta på grund av den tillfälliga gränskontroll som införs klockan 12 i dag med anledning av flyktingsituationen.

– Enligt reglerna har man inte rätt att åka med färjan om man inte har giltig id-handling. Så det är de kraven vi har på oss i den här situationen, säger Stena Lines presstalesperson Jesper Waltersson. 

När börjar ni med kontrollen?

– Vi kommer att börja redan nu från morgonen. Arbetet satte igång redan i går kväll då beskedet kom och vi har jobbat under natten för att få allting på plats. 

Vad har ni för erfarenhet av det här sen tidigare?

– Vi hade en situation förra sommaren när Norge införde gränskontroller, och då fick vi göra på samma sätt med en färja som går från Fredrikshamn i norra Danmark till Oslo. Så vi har varit med om en liknande situation tidigare, nu är det ju fler linjer inblandade, så det är lite skillnad. 

Kan det här få andra konsekvenser som förseningar eller annat?

– Det vet vi inte än, vår målsättning är ju att genomföra det här utan någon påverkan på verksamheten. Men vi får se vad det innebär konkret. 

Enligt inrikesminister Anders Ygeman ska id-kontroller på färjorna införas så snart det är "praktiskt möjligt", men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas. 

Beslutet hittills är att den tillfälliga gränskontrollen ska gälla i tio dagar, men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielson tror det blir längre.
-Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid... Och vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.