Så ska polisen kontrollera färjorna

3:07 min

Vid 13.30 höll polisen i region väst en presskonferens där de berättade hur de tänker sig kontrollera färjorna i Varberg och Göteborg.

Till att börja med får rederierna själva avgöra om de vill släppa ombord personer på färjorna som inte kan identifiera sig.

Polisen i Halland kommer att ha fokus på färjorna mellan Varberg och Grenå. Niclas Hallgren är kommenderingschef hos polisen i region väst.

– Vi kommer befinna oss vid de färjelägen som vi har i regionen, och det är i Varberg och Göteborg i nuläget.

Inte på tågen?

– Nej, polisen har avgränsat gränskontrollen till Öresundsbron och färjelägen. Så för region väst gäller det Göteborg och Varberg, så det är där vi kommer befinna oss vid ankomst av färjor.

Kommer alla passagerare att kontrolleras?

– Det är inte säkert, utan vi har olika möjligheter där. Antingen gör vi en fullständig gränskontroll utav samtliga anländande vid ett visst tillfälle. Eller så kan vi välja att göra en mer riktad selektering.

Hur tänker ni då när ni väljer ut vilka som ska kontrolleras?

– Det blir en mer slumpmässig variant. Då kan man stoppa var tredje bil eller var fjärde bil eller nåt liknande. Vi har precis tagit tag i detta nu och vid 17.30 kommer första färjan, då kommer det nog bli en lite mer omfattande kontroll.

Om man då inte har pass med sig, finns det annat som gäller då?

Ja, vi uppmanar att man har pass eller nationellt id-kort för det förenklar processen. Det går snabbare. Men har man missat nåt där, är det klart att kan man legitimera sig och vi kan kontrollera att uppgifterna stämmer, så fixar vi nog det.

Kommer ni behöva låna ut poliser för att klara arbetsbelastningen i Skåne?

– Det är en ansträngd situation för region syd med tanke på både Öresundsbron och färjorna, så de kommer att behöva nationell förstärkning. Den nationella nivån gör bedömningen att region väst får hantera sitt och syd får stöttning från övriga Sverige.

Vad syftar den här kontrollen till?

– Det handlar om ordning och reda i böckerna, kan man väl säga. Antingen har man rätt att resa in till Sverige och vistas här, och då är det som vanligt. Har man inte rätt att resa in och vistas i Sverige, då kan man söka asyl. Då kommer vi överlämna vederbörande till Migrationsverket som får hantera den processen, säger Niclas Hallgren.