Företagare utsatta för brott

1:52 min

Åtta av tio företag utsattes enligt Svenskt Näringsliv för brott de senaste tre åren. Och säkerhetsföretag varnar för att den organiserade brottsligheten tar allt med plats i företag.

– Vi ser att tidigare ganska orörda branscher i allt större utsträckning blir infiltrerade av organiserad brottslighet i jakten på att hitta sätt att tvätta sina pengar på.

Medlemmar från organiserad brottslighet planterar folk i nyckelbefattningar i företag och man hotar eller köper till sig information eller positioner inom företagen.

– Och det är ju ett stort problem för företagen, säger Mattias Nygren.

Enligt Mattias Nygren på säkerhetsföretaget 2Secure ökar brott som till exempel stöld och förskingring, inflitration, dataintrång, hot- och utpressning och bedrägerier inom om mot företag.

Och undersökningen som Svenskt Näringsliv har gjort visar att det vanligaste brottet som en företagare blir utsatt för är bluffakturor.

– Man ska skriva på och skicka tillbaka, men det visar sig att det inte har någon anknytning och kostar flera tusen, säger Anna-Lena Engström som driver företaget Mindskills i Kungsbacka.

Sex av tio har drabbats de senaste tre åren och Anna-Lena Engström får en bluffaktura i veckan ungefär. Trots det känner hon sig inte särskilt utsatt.

– Ja och nej, utsatt att folk försöker ja, men inte att jag råkat ut för något säger hon.

Även Mattias Nygren på 2Secure pratar om bluffakturor som, trots att anmälningarna om just dem enligt tidigare statistik från BRÅ minskar, det största problemet.

– Men statistiken när det kommer till utpressning är en besvärande utveckling där vi är uppe i 5000 utpressningsärenden per år när vi för några år sen hade 100.

Vad beror det på?

– Att det är svårare för brottslingar att komma över pengar på rätt sätt, säger Mattias Nygren.