Här kontrollerar polisen färjan från Grenå

2:13 min

Regeringens beslut att införa gränskontroller får konsekvenser även för Halland.

När färjan skulle anlöpa från Grenå till Varberg klockan kvart i sju igår kväll stod poliser beredda att syna passagerarna. Med bland dem fanns Tommy Nyman från polisens presstjänst.

– Nu är detta en linje som i stort sett, i varje fall vid den här årstiden, har  frakttrafik och lastbilschaufförer. Såvitt jag vet är det ingen väg som flyktingarna har använt sig av tidigare.

Vilket urval gör ni, för ni kan väl inte undersöka alla passagerare?

– Det är lite olika. Idag har vi bestämt oss för att kontrollera alla fordonsförare som kommer in och fotpassagerare.

Det kom bara fyra passagerare till fots. Desto mer att göra hade de poliser som kontrollerade förare och passagerare i de 43 tunga fordon och cirka 15 personbilar som körde av färjan. Men efter ungefär en halvtimma hade alla fordon lämnat området.

– Alla de som passerat här nu hade giltiga handlingar för att vistas i Sverige.

Kommer ni att fortsätta med de här kontrollerna?

– Det kommer vi att göra. Vi kommer tillbaka i morgon bitti när nästa färja kommer och sedan håller vi på här över helgen. Sedan får vi se hur det läggs upp efter det.

Gränspolisen fanns på plats men mest utgjordes polisstyrkan av den ordinarie ordningspolisen i Varberg och Falkenberg.

– Det här är ju en prioriterad uppgift som vi har nu och den kommer vi att jobba med utifrån att vi vill ha ordning och reda på asylärendena i Sverige.

Det var inte helt oväntat att allt var i sin ordning med passagerarna på den här färjelinjen. Men Tommy Nyman har tankar kring vad som kan hända framöver.

– Ja, det skulle ju vara att man fick uppfattningen att det är svårare att komma in längre ner i Sverige och att flyktingarna söker sig upp den här vägen. Fast jag vill ändå poängtera att det här inte är något gränsstopp utan vi vill ha ordning och reda i asylförfarandet. Det är därför vi finns här nu.