Rederiet: Vi ska genomföra ID-kontroller

1:14 min

Stena Line tolkar regeringens beslut om gränskontroller, som att rederiet ska genomföra ID-kontroller av passagerare som kliver på färjan till Sverige.


Det här beskedet kommer från Stena Lines presschef, Jesper Waltersson, apropå polisens uttalande om att rederierna inte är ålagda av polisen att genomföra kontroller.

Stena Line har infört ID-kontroller på alla sina färjor och har tidigare sagt att de har blivit ålagda av polisen att genomföra dem. 

Enligt Lars Förstell, pressekreterare vid polisregion Syd, har inte polisen befogenhet att begära det av rederierna och att det måste handla om ett missförstånd.

Jesper Waltersson säger att han är medveten om att det finns olika syn på rederiets ansvar, men att man på Stena Line utgår från regeringens beslut om gränskontroller.

– Den tolkningen vi gör är att konsekvensen för oss är att vi ska genomföra ID-kontroller, för att säkerställa våra passagerarlistor. Vi tar inga egna initiativ i den här frågan, utan vi rättar oss efter de spelregler som finns för oss och den tolkningen som vi gör, säger Jesper Waltersson.

Ett förslag är ute på remiss som handlar om att rederierna ska vara säkra på att rätt namn står på passagerarlistorna, genom att kontrollera ID-kort på de som reser med fartygen.

Det här skulle ju tidigast träda i kraft den 21 november. Utgår ni från det här redan nu?

– Nej, den remiss som ligger nu handlar om att se över hur rederierna jobbar med ID-kontroller på längre sikt. När det gäller gränskontrollerna har vi dragit den slutsatsen att då ska vi införa det som en konsekvens av det redan nu. Så det är samma fråga utifrån lite olika perspektiv, säger Jesper Waltersson.

Stena Line har ansvar för att transportera tillbaka passagerare som kommit till landet med rederiets färjor och som gränspolisen inte anser har rätt att komma in i landet, enligt Waltersson.

Är det ett incitament för er att kolla ID, för att slippa transporten?

– Det är en komponent, men passagerarlistorna är grunden och återigen den tolkning, som vi gjort, att vi ska säkerställa listorna.