Entrén till Kulturmiljö Hallands kontor i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Entrén till Kulturmiljö Hallands kontor i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Erik Rosengren är tillförordnad landsantikvarie på Kulturmiljö Halland. Foto: Henrik Martinell
2 av 3
Erik Rosengren är tillförordnad landsantikvarie på Kulturmiljö Halland. Foto: Henrik Martinell
Magnus Jensner, ny chef för Hallands konstmuseum
3 av 3
Magnus Jensner, chef för Hallands konstmuseum i Halmstad. Arkivfoto.

Kommer ditt favoritmuseum försvinna?

"Det är ett väldigt alarmerande läge"
2:07 min

Enligt en färsk studie från myndigheten Riksutställningar, så är läget pressat för en stor del av Sveriges länsmuseer.

Och flera av dem kanske inte överlever de närmaste 15 åren.
Erik Rosengren är tillförordnad landsantikvarie på Kulturmiljö Halland, som är en del Hallands länsmuséer, och han menar att läget under flera år varit ansträngt:

– Den långsiktiga trenden vad gäller länsmuséer, så är det att man successivt får mindre resurser. Det beror på att de anslag man får inte har hängt med i kostnadsutvecklingen, säger han.

Vad innebär det?

– I Halland är det helt klart så att vi fått minskande personalstyrka, säger han. Här i Halmstad har vi blivit av med en arkivarietjänst på muséet. Muséerna har ju stora arkiv som ska vara tillgängliga för allmänheten. Det är väldigt viktigt att ha en arkivarie för att kunna tillgodose de kraven.

Det är analysföretaget Kontigo som på Riksutställningars uppdrag undersökt hur länsmuseernas ekonomiska förutsättningar har förändrats under tioårsperioden 2003-2013. Studien har gjorts i samverkan med Myndigheten för kulturanalys, och syftet har varit att få en samlad bild av läget och framtida förutsättningar.

Analysen visar att läget för många av landets länsmuséer är ansträngt: många har fått ett allt bredare uppdrag samtidigt som de flesta har minskat personalstyrkan och har svårt att få budgeten att gå ihop.
Evelina Wahlqvist på Riksutställningar är projektledare för studien.

– Det är ett väldigt alarmerande läge för länsmuséerna idag. Om resurserna och anslagen fortsätter att krympa i den takt de krymper idag, så vet vi inte hur länsmuséerna ska kunna försörja sin kompetens och sina framtida investeringar. Då är det en fråga om huruvida många länsmuséer över huvud taget kommer överleva de närmaste 10-15 åren, säger Evelina Wahlqvist.

Enligt Magnus Jensner, som är chef för Hallands konstmuséum i Halmstad, är läget i Halland inte lika kritiskt som för andra länsmuséer. Han är inte förvånad att läget för många muséer är pressat utan menar att problemet gäller i stort sett alla kulturverksamheter.

– Kultur i allmänhet är ju något väldigt viktigt för ett samhälle, säger han.

– Det är väldigt viktigt för att skapa en gemensam identitet, för att skapa ett minne och en utveckling i samhället. Jag tycker att man bör prioritera de här delarna så att man inte förlorar väldigt viktiga hörnstenar i samhället, säger Magnus Jensner.

P4 Halland har även sökt Curry Heimann, chef för Hallands kulturhistoriska museum i Varberg, men han har inte återkommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".