Gaston från Halmstad: Stämningen är dyster i Paris

1:37 min

Över 100 människor dödades i gårdagens terrorattack i Paris och minst två svenskar ska ha skadats varav en svensk ska ha dött i attacken, enligt UD. Staden är i chock, säger Halmstadsbon Gaston Rohaly.

Halmstadsbon Gaston Rohaly studerar i Paris och befann sig på platsen där en av skjutningarna skedde bara någon timme innan.

– Jag befann mig här hemma igår, jag hade en ganska sen lektion så jag åkte sent hem faktist. Jag bytte tåg bara timmarna innan på området där en av attackerna skedde. Det var en chockad stämning igår, direkt började jag ta kontakt med mina vänner för att se om de var okej. Jag försökte hålla mig uppdaterad om händelserna genom media. Det är väldigt svårt att begripa, hade vänner som befann sig bara 200 meter ifrån restaurangen där man började skjuta, säger Gaston Rohaly.

Totalt var det sju synkroniserade attacker i Paris mot platser där många människor var samlade. Gaston Rohaly bor bara tio minuter där några av attackerna skedde och var väldigt oroad för sina vänner som befann sig i närheten till de områden där skjutningarna skedde. Ingen av hans vänner skadades.

– Innan man hade säkrat upp att alla var okej så var det oroligt. Stämningen idag i Paris är dyster. Jag bor utmed en park där det brukar vara fullt med folk som springer, nu är det ingen människa här. Folk är chockade. Igår kunde man samtidigt se en medmännsklighet i Paris, taxichaufförer körde hem mina kompisar gratis, folk släppte in varandra i sina hus. Det finns verkligen en känsla av solidaritet i Paris idag, säger Gaston Rohaly.

Händelseförlopp:
21.20: Explosion vid franska fotbollsarenan Stade de France där hemmanationen spelade fotbollsmatch.
21.25: Skottlossning vid Rue Bichat
21.29: Skottlossning vid Avenue de la République
21.30: Explosion nummer två vid Stade de France
21.38: Skottlossning vid Rue de Charonne
21.43: En explosion inträffar i höjd med 253 Boulevard Voltaire
21.49: Skottlossning i konserthuset Bataclan, följt av explosioner.
21.53: Den tredje explosionen vid Stade de France
22.00: Skottlossning vid Boulevard Beaumarchais
Källa: Den franska veckotidningen Le Journal du dimanche