Nya djurskyddsregler ger större minkhus i Glommen

Minkfarmen i Långaveka i Glommen får bygga en ny, större byggnad att ha minkarna i. Det säger Länsstyrelsen, och upphäver det nej som Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenbergs kommun gett ansökan.

Minkfarmen vill bygga nytt som en följd av de nya djurskyddsbestämmelserna, som innebär att det bara får vara två ungdjur i varje bur i stället för tidigare tre. Därför behövs det nu fler burar, och med det större plats att ha burarna på.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenberg menade bland annat att den nya byggnaden skulle bli för hög, att det handlar om ett känsligt område med närheten till Morups Tånge, och flera grannar som skulle kunna bli berörda.

Men Länsstyrelsen håller inte alls med: Den nya byggnaden vid minkfarmen kommer att smälta in bland de hus som redan finns, det kommer inte att bullra eller lukta mer och risken för att minkar rymmer, och skulle kunna ge sig på fåglarna vid Morups tånge minskar med den nya plåthallen vid minkfarmen i Långaveka. Därför upphäver Länsstyrelsens miljö- och hälsoskyddsnämndens nej för minkfarmen i Långaveka, Glommen.