Notan för ändringarna: 950 000 kronor

2:53 min

Lassabackarondellen i Varberg har ju varit en återkommande historia här i Halland. Den har ändrats och ändrats igen och sen fick den rättas till lite. Nu har notan kommit. 

Lovisa Gustavsson som kör igenom rondellen med sin moppe lite titt som tätt reagerar när hon hör att ändringarna kostat 950 000 kronor. 

– Oj jävlar, det var mycket. 

Hon tycker inte att rondellen som sådan är speciellt bra.

– Jag tycker aldrig att den varit bra. Det är ingen som fattar hur man ska köra. 

Säkerhetsmässigt då?
– Jag tycker inte det är säkert. Strecken visar konstigt, då tycker jag inte det är säkert när det kommer en lastbil när man kommer på moppe, man är rädd för att bli påkörd.

Att rondellen inte har fungerat jättebra är inget nytt, och det var därför kommunen bestämde sig för att göra om den. Förra året kom förändringen. Det hände att folk körde över heldraget och det blev köer vissa tider, men kommunen tänkte att folk vänjer sig.  Det var många hårda ord om kaos, livsfara och korkat. Folk vande sig inte och kommunen lyssnade och gjorde om igen. Det var då vi tillfälligt fick vänstertrafik i rondellen efter ett misstag. 

Men det kostar på att göra om och göra rätt. Även om just det lilla misstaget inte var nåt som kostade extra så har hela kalaset med nya skyltar och linjer i flera omgångar kostat på. Nästan 950 000 kronor slutade det på.

– Jag tycker att de pengarna kunde man lagt på nåt annat, säger Lovisa Gustavsson. 

Några exempel på vad det kan kosta: Cirkulationsplatslinje, 1850 kronor styck, kranbil med förare 880 kronor styck per timme, portalbalk 30 940 kronor. Det är här priserna ligger säger hamn och gatuförvaltningens chef i Varberg. 

– När man jobbar med infrastruktur där det är skyltar, linjer och portaler. Det är klart det är mycket pengar, säger Henrik Petzäll förvaltningschef för hamn och gatuförvaltningen.

Vissa linjekostnader hade ändå varit nödvändiga för att kommunen la ny asfalt, men det är ändå flera hundratusen kronor vi pratar om.

Men hur tänker du med tanke på att ni ändrar och så kostar det massa pengar?

– Man kan fundera på prisbilden och totalsumman, men det här är saker som kostar att göra.

Den första förändringen kom för att förhöja säkerheten, sedan ändrade de alltså för att det inte blev helt bra, där kommunen lyssnade på synpunkterna. 

– Vi har en bild på hur trafiken ska lösas och flyta på, sedan måste det verifieras i verkligheten. Man kan alltid fundera på om man kan ha gjort nåt annorlunda, men så är det med alla våra projekt att man i efterhand vill justera något. 

Har ni inget annat sätt att testa inför? 

– Man kan aldrig fullt ut veta, inte ens den bästa av modeller och simuleringar kan visa hur det faktiskt blir. 

Rondellen kommer att göras om helt och hållet när hela området förändras, med det som gjorts kunde inte vänta, säger förvaltningschefen. Lovisa Gustavsson däremot tycker att man borde tänkt till från början.

– Man kunde haft en idé från början, bygga broar eller något och haft det som en första idé istället för att göra om hela tiden, säger Lovisa Gustavsson.