Flera bilar och byggnader är skadade i Raqqa efter den syriska regimens flygattack under tisdagen. Foto: AP Photo / Raqqa Is Being Slaughtered Silently / TT.
Flera bilar och byggnader är skadade i Raqqa efter den syriska regimens flygattack under tisdagen. Foto: AP Photo / Raqqa Is Being Slaughtered Silently / TT.

Terrordåd försvårar situationen för syriska flyktingar

2:15 min

Terrordåden i Paris får konsekvenser för de som flyr Syrien. Amina från Raqqa bor på en flyktingförläggning i Falkenberg. 

Som en följd av terrorattackerna har två delstater i USA satt stopp för att ta emot fler syrier. Staterna vill inte riskera att släppa in potentiella IS-anhängare tillsammans med flyktingarna

– Syrier är inte terrorister, säger Amina som har svårt att förstå hur människor kan tro det när hon och hennes familj tvärtom har flytt från terroristerna. 

Amina berättar att hon har lämnat staden Raqqa i Syrien som belägras av terrororganisationen IS. Hon har kommit till Sverige tillsammans med sin man och sina barn.

Jag träffar dem på ett flyktingboende i Falkenberg. Amina tycker att länder som egentligen inte vill ta emot syriska flyktingar nu använder terrordådet i Paris som ett argument för det.

Däremot utesluter hon inte att enstaka anhängare till IS kan finnas bland de som flyr Syrien. Hon lägger också till att de flesta IS-krigare är hemmahörande från andra länder.

Hårdare och noggrannare gränskontroller är en lösning som kan förhindra att IS-anhängare tar sig in i ett land, säger hon.

– Bättre kontroller behövs för att se vilka som kommer in i länderna, så kan man hindra IS, tycker hon.

Ett fåtal gånger under vårat samtal kollar Amina ner i sin telefon för att se om släktingar lämnat ett meddelande. Efter terrorattacken i Paris svarade Frankrike med att sätta in bombflyg mot just Raqqa. 

Släktingarna är kvar i Raqqa och har sedan i måndags varit utan el. Amina är orolig, hon säger att det är svårt att känna sig helt trygg i Sverige när hon vet att släktingar kan dö i en bombräd i Raqqa när som helst.

Aminas hopp om en lösning för Syrien håller på att försvinna. Om inte mer görs för att stoppa kriget kommer folket där bara ha bönerna till Gud som hjälp för en ljusare framtid, säger hon.

– Det finns väldigt lite hopp för Syrien, människor får söka hjälp hos Gud i sina böner. Det är snart det enda sättet, avslutar hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista