Miljarder kronor går till KPA pension som investerar i oljebolag

1:56 min

2,1 miljarder kronor på fem år, det är så mycket pengar av tjänstepensionerna i Halland som har betalats in i pensionsbolaget KPA pension som i sin tur placerar pengar i oljebolag som BP och Shell.  

Det här händer samtidigt som alla de halländska kommunerna och regionen har riktlinjer om att de ska minska sin påverkan på klimatet. Fritidsassistenten Eva Naxvik jobbar för Varbergs kommun och tycker att kommunen har ett ansvar.

– Det tycker jag är fruktansvärt att de gör så. Även om pengar betyder mycket så betyder miljön mer. Jag tycker det är fult att de gör så, säger Eva Naxvik. 

Det handlar alltså om tjänstepensionen för anställda inom kommun och region, alltså den del som du kan välja hur du ska placera, som kommunerna och regionerna betalar in till KPA pension om du inte gjort ditt val.

KPA har en hållbar profil men har ändå innehav i bolag som du säkert känner igen; Shell, Statoil, BP med flera. Oljebolag helt enkelt. 

Det är för att de ska kunna påverka bolagen till det bättre säger Eva Axelsson, KPA pensions hållbarhetschef.

– Genom att vara kvar, tillsammans med Green Peace och Naturskyddsföreningen kan vi påverka och kanske vara en irriterande investerare som driver opinionen i media och trycker på. Genom att inte sälja utan att finnas och trycka på så gör vi mesta möjliga miljönytta, säger Eva Axelsson. 

Men Naturskyddsföreningen tycker inte att det är rätt väg att gå. 

– Vi måste ju få till en total förändring i hur de här pensionspengarna placeras. KPA är ett ambitiöst företag, där man har tagit bort ganska många dåliga företag men man behöver trycka på och öka tempot, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Tillbaka i Varberg står fritidsassistenten Eva Naxvik vid vägen där också tågen går förbi. Hon berättar att klimatfrågan är viktig för henne.

– Jag sorterar alla mina sopor och tittar på vad jag handlar.

Hon ska själv se över sina pensionsval nu och se till att välja något som hon kan stå för.

– Det är ju det här att vi inte ska fördärva vår miljö, det är ju det jag värnar om. Det kommer ju många generationer efter mig, säger Eva Naxvik.