Flera oljepumpar på ett fält. Foto: Hasan Jamali/TT.

Miljarder kronor går till KPA pension som investerar i oljebolag

1:56 min

2,1 miljarder kronor på fem år, det är så mycket pengar av tjänstepensionerna i Halland som har betalats in i pensionsbolaget KPA pension som i sin tur placerar pengar i oljebolag som BP och Shell.  

Det här händer samtidigt som alla de halländska kommunerna och regionen har riktlinjer om att de ska minska sin påverkan på klimatet. Fritidsassistenten Eva Naxvik jobbar för Varbergs kommun och tycker att kommunen har ett ansvar.

– Det tycker jag är fruktansvärt att de gör så. Även om pengar betyder mycket så betyder miljön mer. Jag tycker det är fult att de gör så, säger Eva Naxvik. 

Det handlar alltså om tjänstepensionen för anställda inom kommun och region, alltså den del som du kan välja hur du ska placera, som kommunerna och regionerna betalar in till KPA pension om du inte gjort ditt val.

KPA har en hållbar profil men har ändå innehav i bolag som du säkert känner igen; Shell, Statoil, BP med flera. Oljebolag helt enkelt. 

Det är för att de ska kunna påverka bolagen till det bättre säger Eva Axelsson, KPA pensions hållbarhetschef.

– Genom att vara kvar, tillsammans med Green Peace och Naturskyddsföreningen kan vi påverka och kanske vara en irriterande investerare som driver opinionen i media och trycker på. Genom att inte sälja utan att finnas och trycka på så gör vi mesta möjliga miljönytta, säger Eva Axelsson. 

Men Naturskyddsföreningen tycker inte att det är rätt väg att gå. 

– Vi måste ju få till en total förändring i hur de här pensionspengarna placeras. KPA är ett ambitiöst företag, där man har tagit bort ganska många dåliga företag men man behöver trycka på och öka tempot, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Tillbaka i Varberg står fritidsassistenten Eva Naxvik vid vägen där också tågen går förbi. Hon berättar att klimatfrågan är viktig för henne.

– Jag sorterar alla mina sopor och tittar på vad jag handlar.

Hon ska själv se över sina pensionsval nu och se till att välja något som hon kan stå för.

– Det är ju det här att vi inte ska fördärva vår miljö, det är ju det jag värnar om. Det kommer ju många generationer efter mig, säger Eva Naxvik. 

Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här

FAKTA - Oljepengarna

Investeringar i oljebolag sker dels genom att alla kommuner och landsting betalar in tjänstepensioner för sina anställda löpande. Dom anställda som inte gör något aktivt val för hur dessa placeras hamnar i KPA:s traditionella försäkring där ett antal oljebolag finns med.

Med bland innehaven finns t ex oljebolagen: BP, Statoil, Chevron, Conoco Phillips, Norsk Hydro, Royal dutch Shell, Total, Tullow oil, Osaka gas, Occidental petroleum m fl.

Enligt KPA är det över tid cirka 60 procent av personerna som gör ett aktivt pensionsval för sin tjänstepension, men för förstagångspersoner bara 5-10 procent. Det är med andra ord väldigt många som inte själva gör ett val och hamnar i KPA:s traditionella försäkring.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista