Polisen presskonferens om terrorhot

Klockan 11 höll polisen en presskonferens från polishuset i Göteborg.


Regionchefen Klas Friberg medverkar och berättar vad den förhöjda terrorhotnivån innebär för regionens del och hur dom arbetar.

Både säkerhetspolisen och försvarsmakten höjde igår terrorhotnivån till den högsta i Svensk historia.

En man i 25-årsåldern är anhållen i sin frånvaro misstänkt för att ha planerat ett terrorbrott i Sverige, misstankar som grundar sig i konkret underättelseinformation som säkerhetspolisen tagit emot.

Mannen jagas nu intensivt av säkerhetspolisen och sent igår kom uppgifter om att polisen tagit del av namn och bild på den misstänkte mannen, information som säkerhetspolisen inte planerar att sprida till allmänheten.

Polisen har höjt sin beredskap i hela landet och många har fått jobba över sedan igår kväll.

Varuhuset Gekås i Ullared bevakas sedan i går av poliser.

– Vi ändrar inte våra rutiner, men däremot kommer vi skicka ut ett mejl till våra anställda om att de ska vara extra vaksamma och vara noga med säkerhetsrutinerna. Och det finns förstås en del oro i personalen, säger Gekås vd Jan Wallberg.

Hans Braun, forskare inom kontraterrorism, säger till TT att den höjda hotnivån ska tas på allvar då säkerhetspolisen inlett en förundersökning och uppenbarligen har väldigt konkret information.

Säkerhetspolisen och polisen säger dock att det inte finns någon anledning till oro hos allmänheten, samtidigt som man manar till "skärpt vaksamhet inför saker som sticker ut".