Hunden Luzia och Marika Nöbu-Navarro har levt ihop sedan Luzia var valp. Foto: Sveriges Radio
Hunden Luzia och Marika Nöbu-Navarro har levt ihop sedan Luzia var valp. Foto: Sveriges Radio

Många vill hjälpa cancersjuka Marika med hunden Luzia

2:21 min

Cancersjuka Marika Löbu-Navarro i Varberg, som nekas hjälp med att gå ut och gå med sin hund av Varbergs kommun, har överösts av mejl och telefonsamtal från folk som vill hjälpa henne.

Marika Löbu-Navarro bläddrar i utskrifter, i mejl, med erbjudanden om hjälp och hejarop riktade till henne och hennes hund.

– Det är väl säkert 50 mejl och minst 50 telefonsamtal sen i måndags. Det har varit en enorm respons och så många underbara människor, säger hon.

I måndags berättade P4 Halland om cancersjuka Marika-Löbu Navarro som kämpar för att få hjälp med att gå ut och gå med hunden Luzia. Luzia är en stor, brunsvart, långhårig blandning mellan schäfer, rottweiler och riesenschnauzer.

– Hon är min enda familjemedlem, säger Marika Löbu-Navarro.

Marika Löbu-Navarro har cancer i äggstockarna och har inte lång tid kvar att leva. Hon har sen hennes hjälp med hunden flyttade för en och en halv månad sen bett kommunen om hjälp. Hon har beviljats hemtjänst fyra timmar om dagen i veckorna och två timmar om dagen under helgerna.

Både Varbergs kommun och förvaltningsrätten har nekat Marika Löbu-Navarro hjälp och hänvisar till socialtjänstlagen som säger att omvårdnad av husdjur generellt sätt inte är nåt man ska få hjälp med.

Men nu har civilsamhället slutit upp.

– Hola, hola, säger Marika Löbu-Navarro och svarar i telefon och berättar att folk från hela landet har ringt.

– Jag trodde inte att det fanns så många goa människor runt om som engagerar sig i mig och min hund, säger hon och gråter.

Tror du att det finns någon lösning, av de här?

- Ja, det är klart.

Men Marika kämpar samtidigt vidare för att få rätt till hjälp via hemtjänsten.

– För de känner ju mig och min hund sen ett år tillbaka. De är ju min familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista