En läkare undersöker en patient med ett stetoskop.

Ökande vårdbehov - men asylsökande liten del för Region Halland

1:40 min

Närsjukvården har fått inrätta sig, med kort varsel för att möta de många asylsökande som kommit till Sverige, och Halland.

Närsjukvården har inrättat mobila team, som till exempel besökte det tillfälliga boendet i Aranäshallen i Kungsbacka, och täta avstämningar mellan sjukvården, kommunerna, länsstyrelsen och Migrationsverket.

Kjell Ivarsson, förvaltningschef för närsjukvården, tycker att arbetet fungerar rätt bra idag - men han ser nya, kommande behov:

– Vi behöver vara hörsamma på behov av tandvård. Och sen vet vi idag inte något om den psykiska ohälsan hos de asylsökanden.

Tommy Rydfeldt, folkpartistisk ordförande för närsjukvården, säger att om antalet flyktingar som kan tänkas ha behov av sjukvård kan vara nånstans mellan 8.000 och 10.000. så har närsjukvården totalt 800.000 besök - med den privata sidan inräknat blir det 1.4, 1.5 miljoner besök på ett år.

Även om trycket från de många asylsökande nu innebär en ökad kostnad för länet, så ger det också ett möjligt tillskott, enligt Boel Abelson-Crossley som arbetar med regional utveckling:

– Vi klarar inte av vår framtida arbetsmarknad utan de människor som kommer nu. De senaste sju årens utveckling på arbetsmarknaden står i direkt relation till hur många som har flyttat hit utomlands ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista