(Från vänster) Sara Walfridsson och Cathrine Nevland, från Slättåkras skolförening, samt Kristina Abrahamsson, ordförande i Slättåkra bygd.Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
1 av 2
(Från vänster) Sara Walfridsson och Cathrine Nevland, från Slättåkras skolförening, samt Kristina Abrahamsson, ordförande i Slättåkra bygd.Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
Slättåkra engagerar sig för sin skola. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
2 av 2
Slättåkra engagerar sig för sin skola. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio

Småskolornas framtid avgörs idag

1:34 min

Lägg ner Holms skola och Slättåkraskolan. De förslagen ska barn- och ungdomsnämnden (bun) i Halmstad ta ställning till idag.


I mars föreslog barn- och ungdomsförvaltningen att fem småskolor i Halmstads kommun skulle läggas ned. Och i oktober föreslog barn- och ungdomsnämnden att Skavbökeskolan ska avvecklas, men att Kvibilleskolan ska bli kvar.

Idag står alltså Holms skola och Slättåkraskolan på tur.

Sara Walfridsson, från Slättåkras skolförening, är nervös inför politikernas beslut.

– Man vet inte alls åt vilket håll det lutar, men vi hoppas ju att vi får ha kvar vår skola, självklart, säger hon.

Alla förslag som handlar om avveckling av skolor måste också kommunfullmäktige besluta om.

Det går cirka 60 elever i Holms skola och 53 barn på Slättåkraskolan. Enligt de kommunala utredningar som gjorts, finns det för få elever i skolorna för att skapa en bra och flexibel lärmiljö.

Men det håller inte Cathrine Nevland, även hon från Skolföreningen i Slättåkra, med om. Hon anser att skolan håller hög kvalitet.

– Visst, vi har ett lägre elevantal än vad vi själva faktiskt hade önskat nu, men att vi ser att det är på väg upp. Vi ser ett stort generationsskifte och vi ser en väldigt flexibel pedagogik. Jag är väldigt stolt över de lärare vi har i den här skolan, som också är behöriga allihop, säger hon.

Cathrine Nevland anser att lärarna kan anpassa sin pedagogik så att den fungerar väl.

– Och barnen hade ju faktiskt inte nått sina mål om de inte hade lyckats med det.

Skolföreningen tycker att det finns goda chanser att få fler elever till skolan, till exempel genom att ta in barn som ska bo på det blivande asylboendet i Spenshult, cirka en mil från Slättåkra.

Catrine Nevland tycker inte att tjänstemännen på barn- och ungdomsförvaltningen har undersökt konsekvenserna av en nedläggning tillräckligt.

– Vi upplever, för jag kan inte säga vad de faktiskt har gjort, för det vill de inte tala om, att de inte har gått in och tittat på om allt som står i förslaget stämmer. Med elevantal och elevströmmar och så vidare. Så, nej, jag kan inte förstå deras resonemang riktigt, säger hon.

Under dagens möte ska barn- och ungdomsnämnden också besluta om Linehedsskolan i Halmstad ska byggas till och om man ska föreslå att påbörja projektering av en ny grundskola i området Kärleken.

I de centrala delarna av Halmstad finns nämligen ett stort behov av fler elevplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista