Motorcykel i södra hamn. Foto: Eleonor Norgren/P4 Norrbotten
Foto: Elinor Norgren/Sveriges Radio

Mc-medlem får inte längre vara ordningsvakt

En ordningsvakt från Halmstad som är med i en ideell mc-klubb blir av med sitt förordnande.

Det enligt ett färskt beslut i kammarätten. Domstolen menar att medlemskapet lett till att vakten kommit i kontakt med mc-gäng i den kriminella sfären. Något som i sin tur inte går att kombinera med att vara ordningsvakt, enligt kammarrätten.

Det är polisen i Halmstad som drivit frågan och myndigheten har också reagerat på att ordningsvakten varit på en Bandidosfest. Vakten har förklarat att han åkte hem så fort han förstod att det var Bandidos som ordnade festen.

Vid ett tillfälle gav också vakten en Bandidosmedlem, som han känt sedan skolåldern, en kram. Det skedde inför ögon på polisen när flera Bandidosmedlemmar markerade sin närvaro efter en skottlossning i Halmstad mot en medlem i ett supportergäng.

De båda omständigheterna spelar också in i kammarrättens bedömning.

Ordningsvakten har varit tydlig med att han inte sympatiserar med gäng i den kriminella sfären. Klubben tar också avstånd från kriminalitet. Och kammarrätten är oenig. Ett kammarrättsråd tycker inte att det går att dra slutsatsen att vakten verkligen har samröre med Bandidos.

Vakten har tidigare fått rätt av förvaltningsdomstolen som kom fram till att medlemskapet i den ideella mc-klubben ryms inom föreningsfriheten. Domen kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Från början ville polisen rycka förordnandet för fyra ordningsvakter som var medlemmar i den ideella mc-klubben. Efter det lämnade två av dem föreningen, den tredje har inte längre något förordnande som ordningsvakt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".