29 meter över havet lyser fyren sen 1843 foto: Göran Frost/P4 Halland
29 meter över havet lyser fyren sen 1843 foto: Göran Frost/P4 Halland

Så gott som klart för markköp vid fyren på Morups tånge

Bara detaljer återstår
1:37 min

Det finns inte längre några avgörande hinder för att Falkenbergs kommun ska kunna ta över marken runt fyren på Morups tånge.

För ett år sen meddelade Fortifikationsverket för att man ville sälja marken runt fyren på Morups tånge. När naturvårdsverket inte var intresserat av att köpa tänkte Falkenbergs kommun att det var bäst att säkra att marken så allmänheten också i fortsättningen kan kunna röra sig fritt i naturskyddområdet runt fyren.

När Sjöfartsverket då flaggade för att man ville slippa skötsel och drift av själva fyren, och kommunen deklarerade att fyrskötsel inte är en kommunal angelägenhet blev det knepigt, och Morups tånges fyrsällskap oroade sig för att angöringsfyren från 1843 skulle hamna i privat ägo.

Men förhandlingarna mellan kommunen och de två verken hittade en väg fram: Sjöfartsverket fortsätter att äga och driva fyren, medan Falkenbergs kommun övertar de 14.000 kvadratmeter mark som omger fyren - och också de tre enkla hus som finns på tomten. Man är överens om priset; 1.5 miljoner kronor. Att det inte kostar mer beror på att det går inte att göra just nånting med marken eftersom den är ett naturskyddat område. Vad husen ska användas till blir en fråga för kultur- och fritidsnämnden.

Falkenbergs kommun filar nu på detaljer i avtalsförslaget från Fortifikationsverket, men både Marie-Louise Svensson, som vid stadsbyggnadskontoret på Falkenbergs kommun håller i arbetet, och Johan Rådberg på Fortifikationsverket, säger till P4 Halland att inga stora frågor återstår, och man räknar med att ha ett avtal för underskrift i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".