Neo Torstensson och Filippa Johansson i Veddige simhall. Foto: Sveriges Radio
Neo Torstensson och Filippa Johansson i Veddige simhall. Foto: Sveriges Radio

Junior lockar barn till rörelse

"Jag har inget annat att göra och jag gillar att bada"
2:19 min

Varbergs kommuns satsning på gratis träning utan krav på prestation för barn lockar många.

Finns det fler sätt att få barn att vilja röra på sig? Hur gör du? Kommentera!

Allt fler stillasittande barn i Varberg har börjat röra på sig genom Varbergs kommuns satsning Junior - gratis träning med fokus på lek och utan krav på prestation.

– När vi började så tänkte vi att vi skulle ha svårt att få hit barn, men vi blev väldigt överaskade att det kom så många barn och att intresset var så stort, säger Hanna Erixon en av ledarna i Varbergs kommuns satsning Junior som ska få barn mellan nio och tolv att röra på sig.

För lite drygt ett halvår sen drog Junior igång i Varberg. Det är Varbergs kommun som genom att erbjuda gratis träning utan krav på prestation vill locka barn att röra på sig. Å den första terminen gick så bra att de två dagarna i veckan i Varberg blev fyra dagar och nu simmas det och tränas även i Veddige. Idag handlar det om livräddning.

– Vi hämtar dockan från botten, säger Filippa Johansson och berättar att de också har plockat ringar från botten.

– Alltså det kom in en lapp i klassen att de startat Junior och att det gratis och så och då blev jag intresserad, säger Klara Vedholm som annars inte idrottar.  

Alla som vill får vara med men fokus är på de som inte håller på med annan idrott.

– Jag går på Junior varje tisdag och torsdag, säger Filippa Johansson.

Varför?

– Jag har inget annat och göra och jag tycker om att bada, fortsätter hon.

Hanna Erixon är en av ledarna, hon tror att Junior har blivit så populärt eftersom alla kanske inte hittar en plats i det traditionella föreningslivet.

– Man kanske inte platsar i laget, sen kanske det kostar pengar och man kanske inte får skjuts till träning. Då finns Junior, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".