Frankrikes president Francois Hollandefranska utrikesministern Laurent Fabius and FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på klimattoppmötet i Paris.
1 av 2
Frankrikes president Francois Hollande, franska utrikesministern Laurent Fabius and FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på klimattoppmötet i Paris. Eric Feferberg/TT
Marie-Helene Bergstrand är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Halland. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
2 av 2
Marie-Helene Bergstrand är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Halland. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio

Vardagliga insatser viktiga för klimatet

"Vi har stora möjligheter att påverka klimatförändringarna"
1:42 min

Det stora klimatmötet i Paris pågår för fullt. Avtal mellan nationer kan kännas avlägset, men det vi gör som privatpersoner har också betydelse för klimatet. 

Vid klimatkonferensen i Paris ska nästan 200 av världens länder försöka komma överens om ett nytt globalt avtal, med målet att minska utsläppen och stoppa klimatförändringarna. Hoppet är stort om att ledarna ska komma överens.

Marie-Helene Bergstrand är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Halland. Hon tycker att de insatser som privatpersoner gör för klimatet också är viktiga pusselbitar, tillsammans med större åtgärder som till exempel omställning av energisystem och teknikutveckling.

– Vi har stora möjligheter att påverka klimatförändringarna genom att välja vad och, kanske framför allt, hur mycket vi konsumerar. Men också hur vi transporterar oss, naturligtvis, säger hon.

Enligt Bergstrand konsumerar vi i allt snabbare takt. Vårt samhälle bygger mycket på en ständig tillväxt, men hon tror inte att det måste finnas en konflikt mellan konsumtion, tillväxt och klimathänsyn.

– Det kan det ju göra, men det kanske inte nödvändigtvis måste göra det heller. Om vi ändrar våra konsumtionsmönster så kanske vi får andra marknader istället. Vi kan reparera mer, man kan skapa sysselsättning på andra sätt, som också kan bidra till tillväxt naturligtvis, säger hon.

Vad tänker hallänningarna om de vardagliga insatserna som vi gör för klimatet? P4 Halland gav sig ut på stan för att fråga.

Så här säger Josefin Eriksson.

– Jo, men det har nog lite betydelse. Men jag kan ju tänka mig att sådant som företag, kommuner och staten gör spelar större roll, säger hon.

Klicka på ljudklippet för att höra hela inslaget!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".