Sopor avfall Foto: Scanpix
Foto: TT.

Sopor och inte miljöpolitik gjorde oss mindre fossila

När de ickefossila bränslena gick om de fossila i Sverige 2006 framstod det som att tekniken fixat biffen.

Men istället handlade det om att det då fanns mer sopor och träavfall att elda och producera värme av.

– I början var det förmodligen mycket träavfall från stormarna Gudrun och Per, säger Mikael Sandberg, en av forskarna vid högskolan i Halmstad som studerat det här.

Forskarna har kollat offentliga och privata verksamheters energianvändning under 2000-talet. Under perioden 2003 till 2011 har det skett en stadig ökning av andelen icke-fossilt bränsle. År 2006 kom skiftet - då använde vi mer ickefossila än fossila bränslen.

– Verkligheten är tyvärr inte så flott som många politiker har gett intryck av. Den övergång som vi har sett handlar inte om några högteknologiska miljöinnovationer utan om enkla omställningar, säger Mikael Sandberg.

Sandberg och hans kollega Mats Rånge har också kommit fram till att utsläppen av växthusgaser inte har minskat i och med övergången till mer ickefossila bränslen eftersom sopeldning släpper ut lika mycket koldioxid som oljeeldning.

– Men det är ändå att föredra – det är material som redan finns på jordens yta och därför bättre för den totala energibalansen, säger Mikael Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".