Bibliotekarierna Lisbeth Fävremark och Malin Ringmann på biblioteket i Bua. Foto: Sveriges Radio
Bibliotekarierna Lisbeth Fävremark och Malin Ringmann på biblioteket i Bua. Foto: Sveriges Radio

Meröppet på biblioteket i Bua

Besökare: "Det är ju lite spännande"
1:44 min

Konceptet med meröppet bibliotek har kommit till Varberg. Numera går det att själv gå på biblioteket i Bua alla dagar i veckan mellan 10 och 22.

– Det är lite spännande. Det är nytt, det är bra att det är öppet på kvällar och att man gå hit när man vill, säger Ulla Bengtsson som bor i Bua.

Kommer du att utnyttja det?

– Det tror jag, vi lånar mycket böcker just nu, säger hon.

Biblioteket i Bua ligger i gamla postens lokaler, det är ett relativt litet bibliotek ungefär 120 kvm, med rader med bokhyllor fyllda med böcker och ljudböcker och så ett par högar med tidningar som just nu är till försäljning.

Fram till idag har det varit öppet här fem dagar i veckan fem timmar om dagen, nu utökas öppettiderna med meröppet 10 till 22 varje dag.

Meröppet innebär att du själv kan ta dig in till biblioteket med hjälp av ditt bibliotekskort som registrerats för såna här besök även när bibliotekarierna inte finns på plats.

– Jag hoppas att vi även ska nå andra målgrupper, kanske fler som är mitt i livet och har väldigt bråttom och som kan ha svårt att anpassa sig till våra tider, säger Lisbeth Fävremark, en av bibliotekarierna i Bua. 

– Och jag tror säkert att det här att det har öppet på helgerna kan vara bra, barnfamiljer kanske får möjligheter att gå hit och så, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".