Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SMHI varnar för mycket höga vattenflöden

Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

SMHI har utfärdat klass 3- och 2-varningar för mycket höga vattenflöden i norra Halland. Särskilt utsatt är Skällinge, Ullared och Kungsäter.

Kungsbacka kommun lade i fredags ut skyddsvallar för att säkra att Kungsbackaån inte svämmar över. Sedan dess har ån stigit ungefär en decimeter och enligt kommunens tekniska förvaltning och räddningstjänsten så är situationen just nu under kontroll.

I Varberg rustade räddningstjänsten på söndagseftermiddagen för att kunna valla in områden om de skulle svämma över. Framförallt handlar det om trakterna kring Skällinge, Ullared och Kungsäter eftersom det redan är så mättat i marken där.

Däremot hade endast enstaka larm om översvämningar från området kommit in till räddningstjänsten på söndagseftermiddagen.

Under lördagen regnade det så mycket som 50-70 mm regn i norra delen av Halland. Under söndagseftermiddagen slutar det i stort sett att regna, men vattnet i sjöar och åar tränger inte undan så snabbt. SMHI räknar därför med att vattnet fortsätter att stiga och flödena blir höga de närmaste dagarna och i en del mindre vattendrag hela veckan. 

Den högsta varningsklassen, klass 3, gäller inga av de stora åarna i länet utan mindre och medelstora vattendrag. Det är framför allt tillflöden till Viskan som ser ut att kunna stiga kraftigt.

Klass 3 beskrivs som extremt höga flöden, nivåer som normalt bara nås en gång vart 50:e år.

Men det är stor osäkerhet i prognosen. Än så länge är vattennivåerna inte så höga. Det kan mycket väl bli så att vattnet slutar stiga snabbare.

Det har hittills inte rapporterats några omfattande översvämningsproblem. Vissa mindre vägar i inre delarna av Varbergs kommun och på andra sidan länsgränsen i Marks kommun kan vara oframkomliga till följd av översvämning.


Södra länsdelen är inte lika hårt drabbad, men det finns signaler på stigande flöden i de tidigare översvämningsdrabbade Nissan och Suseån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".