Mike Danilovic. Foto: Ida Lövstål/Högskolan i Halmstad.
Mike Danilovic. Foto: Ida Lövstål/Högskolan i Halmstad.

Högskolan i Halmstad driver på vindkraften i Kina

"Företagen är våra laboratorium"
6:37 min

Vindkraft spelar en nyckelroll i Kinas nationella utvecklingsplan mot grön energi – och företaget Goldwind använder en affärsmodell skapad specifikt för dem av forskare vid Högskolan i Halmstad.

Mike Danilovic är professor i industrielll organisation på Högskolan i Halmstad. Han påpekar gärna att högskolan är enda lärosäte i Sverige som har innovationsvetenskap som forskarutbildningsämne.

Men samtidigt måste idéer leda till affärer och förverkligande, annars är det inget värt.

– Vi har mycket samarbeten med universitet i Kina och har en kinesiska studenter och en doktorand från Kina knuten till vår institution men även samarbeten med universitet i Shanghai. Så jag hoppas att vindkraftsutvecklingen och forskningen i Halmstad kan utvecklas och växa. Men att något är nytt räcker inte. Innovationer måste vandra och gå igenom en process fram till en framgångsrik kommersialisering, säger Mike Danilovic.

Samarbetet sker även med det i Kina börsnoterade företaget Goldwind.

– Skall vi förstå och utveckla något nytt måste vi jobba tillsammans med företagen. Skall vi förstå var samhället står idag och vart utvecklingen är på väg måste studera samtiden i företagen. Företagen är vårt laboratorium. Då kommer vi närmare och djupare in i verkligheten.

Medvetenheten om ny energi är stor i kina och det går fort med andra regler än i Sverige och kanske även med en annan attityd.

– Man är snabbare på att ta beslut, man experimenterar sig fram och provar. Hastigheten i hur man fattar och implementerar beslut imponerar på mig, avslutar Mike Danilovic som nu även hoppas på att jobba med Brasilien.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".