Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blocköverskridande uppgörelse mot terror

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 15.12
Här presenteras de nya antiterroråtgärderna
(23 min)
Johan Hedin (C), Beatrice Ask (M), Anders Ygeman (S), Annika Hirvonen Falk (MP), Roger Haddad (L) och Andreas Carlson (KD). Foto: Thommy Tengborg/TT
Johan Hedin (C), Beatrice Ask (M), Anders Ygeman (S), Annika Hirvonen Falk (MP), Roger Haddad (L) och Andreas Carlson (KD) presenterade den blocköverskridande överenskommelsen på torsdagen. Foto: Thommy Tengborg/TT

Regeringen och allianspartierna enades i dag om flera åtgärder mot terrorism. De sex partierna presenterade sina förslag vid en presskonferens som att bland annat möjliggöra för nationella insatsstyrkan att kunna agera på flera platser samtidigt.

– I tider av oro och terror känns det viktigt att Sverige kan manifestera en bred enhet om åtgärder för ordning, säkerhet och trygghet samt mot hotet av terrorismen, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) på presskonferensen.

Flera av förslagen som regeringen och de fyra allianspartierna presenterade i dag har varit kända sedan tidigare och ingått i regeringens strategi gällande antiterroråtgärder. Bland annat kriminalisering av terrorresor, förhindra finansiering av terrorism samt stoppa missbruk av svenska pass.

– Jag kan bekräfta att vi har haft bra samtal, det är bra att vi på det här sätt har tidsatt en del åtgärder och fått med en del åtgärder som möjligen inte hade funnits, sa förra justitieministern Beatrice Ask (M).

Förhandlingarna inleddes i slutet av november med andledning av terrorattackerna i Paris och att Säpo höjde hotnivån i Sverige. Vänsterpartiet deltog i förhandlingarna men gav på morgon besked om att de inte står bakom den uppgörelse som de sex partierna kommit överens om. Anders Ygeman sa sig vara förvånad över Vänsterpartiets beslut men poängterade att de varit med under förhandlingarna och bidragit konstruktivt till arbetet som lett till denna överenskommelse. Sverigedemokraterna var inte inbjudna.


De 13 punkterna:

 1. Skärpt och tidigarelagd kriminalisering av terrorkrigsresor. Redan den 23 december kan det beslutas kring en proposition.
 2. Snabbare stopp för missbruk av svenska pass. Restriktioner införs om antalet nya pass en person får hämta ut under en femårsperiod.
 3. Åtgärder mot illegala vapen och höjda straff för handgranater och explosivvaror. Stämpling, förberedelse och försök till grovt och synnerligen grovt vapenbrott kriminaliseras.
 4. Hemlig dataavläsning utreds. För att säkerställa förmågan att möta den teknikutveckling som sker med krypterad kommunikation.
 5. Möjlighet att dela information digitalt för FRA, Must och Säpo vid Nationellt centrum för terrorhotsbedömningar. I nuläget kan information endast delas i pappersform.
 6. Tydliggör kommunernas ansvar. För ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper.
 7. Det förebyggande arbetet. Det finns en enighet om att det arbete som den nationella samordnaren genomför måste fortsätta i någon form efter mandatets utgång i juni 2016.
 8. Inga offentliga medel till våldsbejakande budskap. För att få statsbidrag måste en organisation leva upp till grundläggande demokratiska värderingar.
 9. Åtgärder mot rekrytering på internet. Regeringen ska ge Statens medieråd i uppdrag att utveckla kampanjen "No Hate Speech Movement" till att också omfatta insatser för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.
 10. Säkerställ polisens insatskapacitet. Det är prioriterat att säkerställa att Polismyndighetens insatsstyrka kan agera på flera platser samtidigt och under en längre period.
 11. Åklagarmyndigheten förmåga. Uppdrag till Åklagarmyndigheten gällande arbetet mot terrorism.
 12. Åtgärder mot finansiering av terrorism. Regeringen ska föreslå ett gemensamt uppdrag till Polismyndigheten (Finanspolisen), Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket
 13. Internationella åtgärder. Fortsatt dialog med bland annat Turkiet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".