Anna Isaksson. Foto: M Ferhatovic
1 av 2
Anna Isaksson. Foto: M Ferhatovic
Tavla som visar återhämtningsrummet.
2 av 2
Tavla som visar återhämtningsrummet.

Forskare: Så kan brandförsvaret bli mer jämställt

"Återhämtningen blir ett ensamarbete"
1:37 min

Hur kan brandförsvaret bli mer jämställt? Det har några forskare från bland annat högskolan i Halmstad studerat sedan 2013. Nu efter två år är projektet klart och man har kommit fram till flera olika förslag. 

 Ett gemensamt omklädningsrum är ett av förslagen.

– Forskning visar tydligt att efter traumatiska räddningsinsatser är omklädningsrummen viktiga för bearbetningen av dessa händelser. Dessutom är de rummen viktiga för gemenskapen. Eftersom kvinnor är ett fåtal inom yrket betyder det att de får spendera mycket tid ensamma i omklädningsrummet, då blir återhämtningen ett ensamarbete på många sätt, säger Anna Isaksson, lektor vid sociologi vid högskolan i Halmstad. 

Det tvååriga projektet Origo som nu avslutas jobbades fram av forskare inom samhällsvetenskap och forskare inom design. Man pratade med flera kvinnor och män som jobbar inom brandförsvaret för att se hur arbetsplatsen, som vanligtvis är mansdominerad kan bli mer jämställd. Resultatet blev flera olika förslag, bland annat det som Anna nämner. Ett återhämtningsrum, eller omklädningsrum där bara duschar är separata men i rummet där det finns skåp, där sitter alla tillsammans.

– Det handlar om hur vi bygger om saker inom organisationen för att alla ska bli inkluderade. Vår ambition med dessa koncept vi har tagit fram är att de ska leda till ökad medvetenhet på brandstationerna om vilka normer som finns inom organisationen. Men också om hur dessa normer kan hindra en jämställd utveckling, säger Anna Isaksson. 

Två andra koncept eller förslag som Anna Isaksson och hennes kollegor tagit fram är ett så kallat brandlås. En brandvarnare ska vara kopplad till en dörr och om det skulle brinna, då skulle dörren öppnas automatiskt. På så sätt kringgår man diskussioner om att kvinnor inte kan slå in en dörr, menar Anna Isaksson. Ett tredje koncept är att man har en topp som känner av pulsen. 

De som jobbat med projektet förutom Anna är Emma Börjessson, Högskolan Halmstad. Karin Ehrnberger, KTH, Camilla Andersson, KTH och Maja Gunn, teknikhögskolan i Borås. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".