Öresundståg i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Nya tidtabeller för buss och tåg i Halland

"Får bättre trafik"
1:17 min

Från och med idag gäller nya tidtabeller och tågavgångar, och med tanke på att Hallandsås tunneln är invigd blir också restiden mellan Malmö och Göteborg kortare med en kvart.  

Nu finns möjlighet att ha mer trafik på spåren, Jasmine Möllerström är kommunikationschef vid Hallandstrafiken.

– I södra Halland betyder det mycket att det kan finnas mycket trafik på spåren genom tunneln. Nu kan man ansluta sig till andra tåglinjer mycket enklare.

Med nya tidtabellerna blir det fler sena och tidiga avgångar från Göteborg och Halmstad, men också fler sena avgångar på helgerna. Man ska också kunna ta tåget till Jönköping utan att tvingas byta någonstans. Kungsbackapendeln kommer ha en utökad söndagstrafik.
När det gäller bussar så finns det flera linjer som förändras eller tas bort helt. Linje 552 mellan Glommen och Morup är en av dem som tas bort.

– På en del sträckor finns det väldigt få resande, samtidigt visar våra undersökningar att om någon vill pendla så vill man ha rakare linjer och komma snabbt fram, säger Jasmine Möllerström.

Exempel på sträckor som ändras eller justeras
Linje 350
får tidsjusteringar så att det går en buss i timmen på vardagar och varannan timme på lördagar.

Linje 351 får tidtabellsjusteringar, vilket ger Getinge bättre kommunikationer. Två nya turer tillkommer på vardagseftermiddagarna, kl. 14.55 och kl. 18.12 från Halmstad till Getinge. Den ena är anpassad efter arbetstiderna på Getinge. Det tillkommer även en tidigare tur på söndagar, som är anpassad till arbetstiderna på sjukhuset. På lördagar och söndagar går linjen varannan timme. Från Falkenberg blir det en senare avgång på lördagskvällar.

Linje 400 får färre antal linjevarianter. Linjen får fler expressturer, vilket gör att restiden kortas mellan Halmstad och Torup/Hyltebruk. Linjen får en snabbare körväg i Halmstad då den trafikerar Norra infarten. I Hyltebruk kommer linjedragningen bli enhetligare, där turer som kommer från Rydöbruk kommer köra in via Staffansbro och vända vid Hallonvägen. Turer till/från Kinnared kör samma väg som tidigare. Antalet turer som trafikerar Kinnared ökar från dagens sex till elva.

För mer om vilka linjer som påverkas av de nya reglerna kan du klicka här.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".