Varbergs Tingsrätt. Foto: Henrik Martinell
Varbergs Tingsrätt. Foto: Henrik Martinell

Fosterpappa döms för grova sexbrott

Domaren: Trovärdiga berättelser trots avsaknad av teknisk bevisning
0:45 min

En man i 60-årsåldern döms för övergrepp mot sin fosterdotter och två andra minderåriga flickor.

Mannen döms till åtta års fängelse i Varbergs tingsrätt och ska dessutom betala ett stort skadestånd till framför allt fosterdottern.

Mannen utsatte fosterdottern för många övergrepp under flera år, från att hon var fem år upp till att hon var tonåring. Övergreppen blev värre och mer avancerade ju äldre flickan blev. Att flickan varit i mannens vård ser tingsrätten som extra allvarligt, och därför döms mannen för grovt sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn i det fallet.

Mannen döms också för att ha utnyttjat och förgripit sig på två andra flickor. De flickorna lekte med mannens egna barn eller fosterbarn när de var små.

Fosterdottern anmälde mannen redan 2007, men då lades utredningen ner på grund av brist på bevis. Men förra året anmälde de två andra flickorna mannen, och då togs åtalet upp igen.

Eftersom övergreppen pågått under så många år så döms mannen rent tekniskt för två olika gärningar. Detta eftersom det kom en lagändring under tiden övergreppen pågick. Men enligt domaren Susanna Berntsson så har tingsrätten ändå sett på övergreppen som en enda utdragen gärning när de bestämt straffet. Annars hade mannen i teorin kunnat dömas till maxstraff för båda gärningarna, och det skulle då blivit dubbelbestraffad.

Det fanns ingen teknisk bevisning men enligt domaren Susanna Berntsson var flickornas berättelse var för sig trovärdiga.

– Det har varit så långa och omfattande förhör och flickorna har ändå kunnat haka upp sina berättelser på vissa specifika händelser. De har bytt skola eller de har flyttat från bästa vännen. Det har varit sådana saker som man själv har som referenspunkter när man drar sig till minnes olika händelseri livet. Det har gjort att de har kunnat ringa in händelserna i tid, så vi har varit övertygada ändå, säger domaren Susanna Berntsson.

Åklagaren hade yrkat på maxstraff på tolv år för mannen, men tingsrätten dömde alltså honom till åtta år. Fosterdottern får också ett högt skadestånd, även om det inte kommer upp i de summor som hon krävde. Hon ville ha 1,7 miljoner, men får totalt 635 000 kronor. Tingsrätten skriver i sin motivering att den trots allt höga summan beror på att hon utsatts för övergrepp av en person i sin närmaste krets, och att övergreppen var och ett var såpass allvarliga och att de pågått under så lång tid.

Till de andra två flickorna ska mannen betala 55 000 kronor respektive 40 000 kronor i skadestånd.

Den dömde mannen har hela tiden nekat till gärningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".