Många kvinnor lider av endometrios utan veta om det. Foto: Fredrik Persson/TT.
Många kvinnor lider av endometrios utan veta om det. Foto: Fredrik Persson/TT.

Nu ska endometrios tas på allvar

"Jag är jätteglad"
3:50 min

Socialstyrelsen vill öka kunskapen om och förbättra vården av endometrios, och vill ta fram nationella riktlinjer för sjukdomen.

– Äntligen! säger Margita Gustafsson, överläkare i gynekologi i Kungsbacka och specialist på just endometrios.

Var tionde svensk som bär livmoder lider av den mycket smärtsamma, kroniska sjukdomen. Det motsvarar antalet personer som lider av diabetes. Men kunskapen om endometrios är låg inom vården, vilket leder till att det tar lång tid för patienter att få sin diagnos, och även att behandlingen ser olika ut.

– Vi som jobbar med endometrios i Sverige har jobbat för att Socialstyrelsen ska göra det här i flera år men utan att något har hänt, så jag är glad att de äntligen gör något. Men det kunde ha kommit tidigare, säger Margita Gustafsson.

Den kroniska sjukdomen endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och fastnar på till exempel äggstockar, äggledare och tarmar. Där blir det inflammerat och till slut bildas cystor och ärrvävnad. Och det kan som sagt göra outhärdligt ont, särskilt i samband med mens.

Vad betyder det här för människor som lider av sjukdomen?

– Det betyder att de kanske kommer få snabbare vård, och att de får bättre behandling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".