Marina Sjöqvist, Charlotte Svensson och Petronella Lång dukar upp till julbord för alla utsatta. Foto: Jennifer Erlandsson
Marina Sjöqvist, Charlotte Svensson och Petronella Lång dukar upp till julbord för alla utsatta. Foto: Jennifer Erlandsson

Bjuder utsatta på julbord

"Alla ska få lov att äta ett riktigt julbord"
4:07 min

Marina Sjöqvist hade en dröm att bjuda fattiga, utsatta och hemlösa på julbord. På söndag blir drömmen verklighet i Halmstad och hon får hjälp av kocken Charlotte Svensson och hela Halmstads restaurangliv. 

Idéen började gro i Marinas huvud någon gång i oktober. Tanken på att det fanns så många som inte skulle få någon gemenskap eller julmat. Kort och gott - hon bestämde sig för att försöka göra något åt det. Men att gensvaret skulle bli så stort kunde hon inte drömma om. 

– Jag kontaktade krögaren Charlotte Svensson, också känd som Mobilakocken och hon nappade direkt. Sedan har vi båda använt våra kontaktnät och facebook och det har slagit så väl ut, berättar Marina. 

På söndag ställer nu alla större restauranger i Halmstad upp med mat. 

– Jag tycker det är helt fantastiskt att alla vill hjälpa till, säger Charlotte Svensson som är den som ska rådda allt med maten. 

Just nu är antalet bekräftade gäster 60, men det kan komma dubbelt så många. 

– Jag hoppas på att det blir massor av folk, hellre inkludera än exkludera. Alla är välkomna hit men det är upp till varje persons samvete om de vill äta. Har man råd att köpa ett julbord ska man göra det tycker jag, men man är väldigt välkommen hit och hjälpa till och delta i gemenskapen, säger Charlotte Svensson. 

Hon är inte rädd att maten ska ta slut, och skulle det bli mat över kommer den paketeras och köras ut till kyrkor, nattcaféet och andra ställen som tar hand om utsatta. 


Julbordet äger rum i St Nicholais församlingshem i centrala Halmstad på söndag 20 december kl 14. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".