Katarinas familj firar en annorlunda jul, tillsammans. Foto: Frida Geisler/Sveriges Radio
Katarinas familj firar en annorlunda jul, tillsammans. Foto: Frida Geisler/Sveriges Radio
Publiknätverket

Firar jul med ex och bonusbarn

"Vi har satt barnen främst och skärpt till oss"
3:21 min

Katarina Ebers familj firar jul och andra stora släktsammankomster tillsammans. Och då menar vi med ex-relationer, nya relationer, bonusbarn och svärföräldrar. 

Att fira en jul med en stor familj med nya och gamla relationer låter som en rejäl prövning. Men de finns de som lyckas. 

– Jag tror det viktigaste är att man sätter sig in i barnens situation, de ser fram emot jul och vill gärna fira med både mamma och pappa. Då är det bara att försöka tänka bort allt negativt och försöka göra det bra, säger Katarina Ebers. 

Hon förstår att det inte kanske är det lättaste, men hennes familj är sannerligen ett bevis för att det går. 

– Vid vissa familjesammankomster som studenter eller födelsedagar kan vi vara upp emot 60 personer, det är trevligt och alla finner nya kompisar. 

Lite knivigt är det dock att lyckas förklara för nya bekantskaper hur just släktbanden ser ut. 

– Vi gör en del försök men det blir ofta svårt, många hänger inte alltid med men de flesta brukar skratta lite. Ibland gör vi det enkelt och bara förkortar med att alla barn är syskon, skrattar Katarina. 

Katarina och hennes nuvarande mans ex-fru har också funnit varandra.

- Ja vi är vänner och har riktigt kul ihop. Mannen har inga problem med detta och vi kan ha väldigt kul, det är mycket saker vi löser utan honom och ibland kan vi skratta lite åt saker han gör som vi båda känner till, det är lite roligt, avslutar Katarina Ebers.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".