Präst med knäppta händer. Foto: Lars Pehrson/TT.
Foto: Lars Pehrson/TT.

Präst blir av med kragen efter relation med utsatt kvinna

Biskopen: Prästen har tappat omdömet
2:23 min

En präst i Kungsbacka får Domkapitlets hårdaste dom. Han får inte längre verka som präst.

Under torsdagen kom Domkapitlet i Göteborg med sin dom mot en präst i Kungsbacka. Han får inte längre verka som präst.

Prästen ska ha inlett ett förhållande med en kvinna med missbruk och han har även trakasserat en kollega i kommunens församling.

– Det handlar om en erfaren präst som har tappat fullständig kontroll över var sund gränssättning går. I svenska kyrkans sammanhang gäller nolltolerans, säger biskop Per Eckerdal i Göteborgs stift.

– En person i en mycket skör och utsatt situation som det här handlat om och som söker upp en präst, ska kunna lita bergfast på att den präst hon möter inte drar egen fördel av situationen.

Enligt domkapitlet har det anseende en präst bör ha därmed skadats avsevärt. Därför döms mannen till att fråntas vigningsrätten med omedelbar verkan, det vill säga han får inte längre vara präst i fortsättningen. Det är den hårdaste dom som domkapitlet kan besluta om.

Kvinnan med missbruksproblem, säger att prästen inlett en intim relation när hon egentligen sökt upp honom för att få hjälp med att bli av med missbruken. Hon hade velat ha en själavårdsrelation med prästen och beklagar att där tillkommit fysiska och intima sexuella handlingar.

Prästen som är gift, nekar inte till relationen, men anser ändå att han inte begått några större fel. Han understryker att paret inte haft samlag.

En medlem i kyrkorådet talar om församlingsmedlemmar i chock. Många har stått mycket nära prästen.

Psykologer eller själavårdare kommer därför att kallas in som hjälp till behövande i församlingen.

Biskop Per Eckerdal i Göteborg säger sig själv vara mycket berörd av det som skett.

– Ja, det är jag. Hela detta fall är en stor tragedi. En tragedi i första hand för de som är närmast berörda men som också får efterverkningar i vida cirklar runt omkring, inte minst i församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".