Issam Kimo. Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Issam Kimo. Foto: M Ferhatovic SR Halland.

Issam Kimo: Marockanska gatubarn behöver mer stöd

"Hoppas de får mer hjälp"
2:08 min

Ett stort antal ungdomar från Marocko har vräkts två gånger från ett hus i Mölndal. Enligt polisen saknar de flesta av dem skäl för att få asyl i Sverige - så många av dem ser inget annat val än att bo på gatan.

Issam Kimo, 17 år bor nu i Getinge och har tidigare bott på gatan innan hans svenskalärare fick honom att ändra på sitt liv.

– Det var inte jag som kämpade ensam för att komma där jag är idag, utan det var någon annan som kämpade för mig. Det är det som behövs, någon som tar initiativ för att hjälpa de marockanska ungdomarna, säger Issam Kimo.

Issam Kimo kom till Sverige för två år sedan och sökte asyl. Det skiljer honom från andra marockanska ungdomar som inte vill söka asyl eftersom Marocko ses som ett rättsäkert land och därför kan de inte få uppehållstillstånd. Istället väljer de ett liv på gatan i Sverige. Men Issam som under många år bott på gatan i Marocko ville inte leva ett liv fyllt av droger eller kriminalitet, ett liv som andra marockanska ungdomar brukar leva på gatan. 

– En del av de marockanska gatubarnen har fått avslag på sina asylansökningar, då måste de åka tillbaka men Marocko vill inte ta emot dem. De blir förbannade på att leva som de gör, hittar på någonting dumt och några försöker dessutom ta livet av sig, säger Issam Kimo.

Issam tycker att socialtjänsten bör göra mer för att hjälpa de marockanska ungdomarna. Det som behövs för att få bort dem från gatan är enligt Issam att de får samma typ av hjälp som han själv. Migrationsverket placerade honom på ett boende i närheten till Halmstad. I skolan han fick gå i hände någonting som blev avgörande för honom. En av hans lärare bestämde sig för att hjälpa honom med bättre boende men också fixa en praktikplats.

– Jag har ändrat på mitt liv, från det att jag trott att jag ska leva på gatan tills jag dör så har jag fått hjälp. När man drömmer om någonting så måste man kämpa på, säger Issam. 

Att bygga en sorts familjerelation med de marockanska ungdomarna är ett bra sätt för att få dem bort från gatorna, känner Issam. Själv har han inget uppehållstillstånd, men familjen han bor hos har ansökt om att få adoptera honom. Nu hoppas han att andra marockanska ungdomar får liknande stöd som han själv.  

– Tack och lov att jag har det bra. Hoppas att andra marockanska ungdomar kan få det lika bra som jag, avslutar Issam. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".