Husbygge. Foto:Ingvar Karmhed/Scanpix
1 av 2
Foto:Ingvar Karmhed/Scanpix
Mikael Tovstedt lokalchef Sveriges Byggindustrier Halland
2 av 2
Mikael Tovstedt lokalchef Sveriges Byggindustrier Halland. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges radio

Personalliggare på byggen ska minska svartjobben

1:50 min

Efter 1 januari måste alla som jobbar på en byggarbetsplats registreras i en elektronisk personalliggare.

Skatteverket inför reglerna för att minska svartarbetet. Tidigare har det varit lag på personalliggare hos frisörer och på restauranger, men nu står byggbranschen på tur. 

Mikael Tovstedt lokalchef för Sveriges Byggindustrier i Halland säger att det är ett bra sätt att få bort oseriösa företag från branschen.

– Ja, det gynnar i högsta grad de seriösa. Det som är den stora fördelen med detta är ju att systemet funnits i många år i frisörbranschen och restaurangbranschen. Där har man ju hittat skattefel som lett till ökade skatteintäkter på en och en halv miljard kronor. Översätter man det i tjänster så blir det 4000-5000 tjänster, säger Mikael Tovstedt.

Det är byggherren som ansvarar för att det finns personalliggare bygget. Men om kostnaden för bygget inte uppgår till fyra prisbasbelopp, ungefär 180 000 kronor, eller om byggherren är en privatperson behövs det inte.

Så lagen berör bara företag och kommuner. Varbergs kommun är i färd med att installera ett system för detta, berättar Nicklas Karlsson projektsamordnare på serviceförvaltningen i Varbergs kommun.

– Som vi har tänkt oss så kommer det vara en app i en dator, mobil eller läsplatta som du loggar in i med hjälp av din personalbricka. Det åligger alla entreprenörer att se till att den egna personalen loggar in, säger Nicklas Karlsson.

Kommer det här hindra oseriösa entreprenörer att jobba på kommunens projekt?

– Ja, det är ju tanken från Skatteverket, att detta ska minska svartjobben generellt, säger Nicklas Karlsson.

Har det funnits några sådana problem i kommunen tidigare?

– Före min tid sägs det att det fanns på stadshus B, gamla flickskolan. På det bygget som fanns där, säger Nicklas Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista