Biografstolar Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 4
Biografstolar på Bio Maxim i Laholm. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Tina Karlsson, som tillsammans med sambon Mikael Bengtsson, driver biografer i Laholm, Markaryd och Ljungby. Foto: Henrik Martinell
2 av 4
Tina Karlsson, som tillsammans med sambon Mikael Bengtsson, driver biografer i Laholm, Markaryd och Ljungby. Foto: Henrik Martinell
Jens Lanestrand verksamhetsledare på Biografcentralen.
3 av 4
Jens Lanestrand är verksamhetsledare på Biografcentralen. Foto: Biografcentralen
Biograf Maxim i Laholm. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
4 av 4
Biograf Maxim i Laholm. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Oberoende biografer stärks med ny sajt

2:18 min

En ny sajt ska ge de mindre biograferna i landet hjälp att samla sig och hävda sig gentemot biografgiganten Svensk Film, SF.

För att lättare kunna boka biljetter online och se vad som går på bio så skapar nämligen branschorganisationen Biografcentralen ett nätverk för över 300 biografer.

Tillsammans med sambon driver Tina Karlsson biograf Maxim i Laholm samt ytterligare två biografer i Markaryd och Ljungby.

– Det är jätteroligt. Vi behöver någonting som sätter upp oss mot SF. Att ta ett steg högre upp. För det är ju svårt för privatpersoner att hitta till biograferna. Det är klart att man vet sin lokala biograf, men det är ju lättare att hitta om vi finns på en gemensam sajt, säger Tina Karlsson.  

Nyligen blev det klart att PostkodLotteriets Kulturstiftelse ger Biografcentralen 4,5 miljon kronor till en ny samlande biosajt med biljettbokningssystem.

I dag finns det ingen central svensk biosajt utan biobesökarna måste själva leta upp de olika biografernas sajter på nätet. Den nya sajten ska fokusera på de 333 kommunala, föreningsdrivna och små, privata biograferna i landet.

Jens Lanestrand är verksamhetsledare på Biografcentralen. Enligt honom finns det enorma möjligheter till vinster för både publik, distributörer och biografer genom att samlas. Genom ett nytt modernt biljettbokningssystem kan publiken ges möjlighet att till exempel både boka och köpa sin biobiljett på nätet, i sin mobil eller som ett rikstäckande presentkort.

– Visionen är ju så klart att biobesöken ska öka på de här biograferna rejält, säger han.

Projektet ska pågå i två år och arbetet påbörjas omedelbart.

– Och sedan hoppas vi att under hösten 2016 kunna släppa början på biosajten och sedan bygga på den allt eftersom vi får nya behov, säger Jens Lanestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista